Politika

Dani neizvesnosti za Srbe na KiM: Kreće primena odluke o tablicama, otvoreno nekoliko ključnih pitanja i dilema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2022

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U ponoć ističe rok koji su privremene institucije u Prištini dale za primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji. Uprkos pozivima EU i SAD, kosovski premijer Aljbin Kurti nije pristao na produženje roka za deset meseci, ali su određene izmene napravljene, pa će se odluka primenjivati po fazama do potpunog ukidanja tablica 21. aprila. Ipak, među Srbima na KiM vlada strah i neizvesnost.

Za Beograd, koji insistira na statusno neutralnim KS tablicama, odluke Kurtijeve vlade su neprihvatljive, a predstavnici Srba najavili su "žestok odgovor i otpor građana" na prve novčane kazne. Međutim, situacija na Kosovu uoči isticanja roka za preregistraciju bila je, kako javlja reporterka Euronews Srbija, mirna iako građani strahuju od početka primene ove odluke.

Fazna primena odluke o preregistraciji podrazumeva da će od 1. pa do 21. novembra korisnici srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova dobijati opomene. Nakon toga će, kako je saoštio Kurti, u periodu od 21. novembra do 21. januara sledeće godine biti novčano kažnjavani, dok će potom do 21. aprila biti korišćene probne tablice koje će u aprilu biti ukinute.

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjaj Svečlja rekao je da postoji operativni plan za sprovođenje odluke o preregistraciji, međutim, za srpsku zajednicu mnoge stvari ostaju nejasne. Zabrinutost stvara nejasnoća kako će se upućivati opomene kao i da li će kazne, ako do njih dođe, biti naplaćivane jednokratno ili svakodnevno.

Srđan Simonović iz NVO "Humani centar Mitrovica" za Euronews Srbija kaže da zvaničnu verziju o ovim pitanjima nisu čuli.

"Priča se da će kazne biti jednokratne, a da će visina biti oko 150 evra. To nije mali udar na kućni budžet. Zbog toga možemo da očekujemo i reakciju građana na severu KiM. Naše istražvinje kaže da će ljudi reagovati ukoliko vozilo bude konfiskovano ili budu pisane kazne i ukoliko moraju da ih plate. Čak većina od 83 odsto bi uradila nešto, oko 45 odsto bi učestovovalo na protestima bilo kave vrste oni bili, 23 odsto bi učestovovalo u bilo kom vidu građanske neposlušnosti, a ono što je zabiranjvajuće je to da bi 15 odsto napustilo Kosovo, dok 17 odsto ne bi ništa uradilo", objašnjava on.

Euronews

Građani koji su u anketi govorili za Euronews Srbija, nadaju se da do tenzija neće doći i poručuju da bi strane trebalo da sednu i da se dogovore. Među anketiranim ima i onih koji navode da će kazne, ako dođe do toga da im budu naplaćivane, platiti. 

Priština objavila dokument: Od 21. aprila zabranjen ulazak i kretanje na Kosovu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova juče je ponovo uputilo poziv građanima da iskoriste olakšice za registraciju vozila uključujući: carinsku taksu, administrativnu taksu u Centru za registraciju vozila, taksu za registarske tablice i taksu za izdavanje Uverenja o registraciji vozila. 

Naveli su da će od 1. novembra 2022. godine svim vlasnicima vozila sa srpskim registarskim tablicama biti izrečena mera ukora, uz zahtev da se isti upućuju u Centar za registraciju vozila radi registracije vozila na registarske tablice RKS.

"Od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Republike Kosovo sa registarskim tablicama 'PR', 'KM', 'PZ', 'GL', 'UR', 'PE', 'DA' ili 'ĐA', biće izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom. Od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa ovim registarskim tablicama, za ulazak i kretanje na teritoriji Republike Kosovo, treba da budu opremljeni probnim registarskim tablicama, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama. Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće im se registracija vozila na registarske tablice RKS, ali ista neće moći da koriste ponuđene olakšice do ovog datuma", precizirali su u saopštenju.

Nakon isteka tog roka vozilima sa srpskim registarskim tablicama sa oznakama kosovskoh gradova, kako se navodi, neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje na teritoriji pokrajine. 

Međutim, Kosovo online prenosi da u odluci Vlade Kosova stoji i da se za vlasnike vozila koja su po prvi put opremljena registarskim tablicama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" nakon 21. aprila 2022. godine ne omogućava registracija na registarske tablice RKS, ulazak ili kretanje na teritoriji Kosova. To znači, kako prenosi ovaj portal da će odluka kosovske vlade od ponoći najpre pogoditi građane koji su svoja vozila po prvi put registrovali na registarske oznake gradova na Kosovu posle 21. aprila 2022 godine.

Kosovska policija danas je objavila i obrazac zvanične opomene koju namerava da uručuje vlasnicima vozila sa pomenutim tablicama.

Predstavnici Srpske liste ocenili su da odluka Prištine o sprovođenju odluke o preregistraciji nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta.

Oni su u saopštenju poručili da se "svi koji misle da će naš narod nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica tj. slobode kretanja i ugrožavanje našeg opstanka grdno varaju".

"Imajući u vidu plan Aljbina Kurtija da Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije izriče nekakve ukore i druge kazne, u ime srpskog naroda sa ovih prostora želimo da mu jasno i nedvosmisleno poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine", navela je Srpska lista u saopštenju.

Kurti "gluv" na zahteve međunarodne zajednice

Poslednjih nedelja bile su vidljive i pojačane diplomatske aktivnosti, u vidu poziva Prištini da dozvoli produženje roka za preregistaciju. 

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, koji je nedavno boravio u Prištini, pozvao je da rok bude produžen za deset meseci, a Stejt department je saopštio da su Sjedinjene Američke Države razočarane i zabrinute zato što je Priština odbila zahtev međunarodne zajednice da produži rok.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je "od izuzetne važnosti da se spreče bilo kakvi potezi koji bi doveli do jačanja tenzija".

Poziv da se održi mir i ne dozvoli oživljavanje bespotrebnih tenzija na terenu i danas je stigao iz Evropske komisije. 

Nabila Masrali, portparol Evropske komisije za spoljnopolitička pitanja, rekla je da su upoznati sa poslednjim odlukama kosovske vlade u vezi sa tablicama.

"Jasno ističemo da Kosovo ima pravo da postepeno menja KM tablice, ali taj proces mora da bude u okvirima dogovorenog u dijalogu. Ova odluka nije u skladu sa dogovorima iz dijaloga dve strane i u skladu sa dogovorom iz 2016. Evropska unija će nastaviti da radi sa svojim partnerima kako bi se našlo održivo rešenje", rekla je ona.

Međutim direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je odluka Prištine o preregistraciji vozila protivpravna, nelegalna i nasilna i poručio da međunarodna zajednica mora da reaguje.

"Mi smo videli saopštenja i od strane Vašingtona i Brisela, ali moramo da vidimo i konkretnu akciju i konkretna dela", rekao je Petković za RTS.

Osim pritisaka sa Zapada, Aljbina Kurtija žestoko kritikuje i opozicija jer smatraju da je Kosovo zbog odbijanja da odloži rok za preregistraciju na 10 meseci, stavio u neku vrstu izolacije.

Međutim, Kurti je ranije rekao da je odluka već jednom odlagana i da ovoga puta do toga neće doći.

"Umesto 30. septembra, poslednji datum je 31. oktobar, do kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih promene u legitimne registarske tablice. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama promene u legitimne. Ogromna većina Srba na Kosovu promenila je registarske tablice", ukazao je Kurti, pre nego što je saopštio odluku da će do primene kazni doći u fazama.

Simonović za Euronews ističe da na poslednju odluku Kurtija, gleda kao na odgovor na jedan vid pritiska koje su SAD i zemlje Kvinte njemu uputile.

"On nije našao da taj rok odloži na 10 meseci. Ono što jeste vidljivo je da Krutiju pada rejting u albanskoj populaciji pa se hvata stava koji je uvek popularan među Albancima na KiM, pitiska na sever, ondnosno bilo kakve mere protiv Srba. On je u ovom slučaju institirao na tablicama. Mislim da je nepotrebrebno uveo je uznemirenost na severu KiM", navodi on. 

Komentari (0)

Srbija