Politika

Brnabić: Prvo implementacija Briselskog, pa onda drugi sporazumi, na francusko-nemački predlog odgovorićemo non-pejperom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

14:26

Brnabić: Prvo implementacija Briselskog, pa onda drugi sporazumi, na francusko-nemački predlog odgovorićemo non-pejperom
Ana Brnabić - Copyright Tanjug AP/Michele Tantussi

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je razgovarala u Berlinu sa predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Miroslavom lajčakom i da je tema bila pitanje registarskih tablica na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je rekla da nije stigla da razgovara sa Šolcom o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohiju. "Mi ćemo završiti sa našim odgovorom i uručiti non-pejper", kazala je ona.

"Pričala sam sa Lajčakom i Boreljom, Kurti je prekršio sve sporazume, unilaterlno je ukinuo statusno neutralne KS tablice, oni se slažu da je tako... Kažu ne mogu ništa da urade, meni je to poražavajuće", rekla je ona novinarima.

Navela je da su oni poručili da daju sve od sebe, te da je Beograd u pravu kada kaže da je Kurti prekršio sporazume i da Srbi imaju pravo da biraju tablice.

"Oni pokušavaju da nađu rešenje, samo je to rešenje stalno na grbači Srbije, stalno se očekuje da Srbija bude odgovorna, da smo mi ti koji imamo više da izgube, da smo mi ti na čiju ozbiljnost može da se računa", kazala je ona.

Brnabić je navela da se pozvala na odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija "više nema gde".

"Rekla sam, molim vas da shvatite da je vaš kredibilitet iz EU na liniji, da morate da ga (Briselski sporazum) implementirate, da nas ne zanima šta kaže Kurti, šta kaže Osmani, Pera, Mika, Žika, vaš je potpis, impelentirajte pa da idemo dalje", poručila je ona pred novinarima.

Sporazumi važni, ali već ih imamo u Otvorenom Balkanu Govoreći o tri sporazuma koja su potpisana danas u Berlinu, Brnabić je kazala da su važni, te da je srpskoj strani bilo važno da pokaže da je tu za regionalnu saradnju.

"Nama je bilo važno da pokažemo da smo tu za regionalnu saradnju, da je u intersu našeg naroda da region bude bolje povezan, da imamo garantovan mir i stabilnost, zato što je to važno da mi napredujemo. Svakako ti nije za nas nešto novo, jer smo to već uradili u okviru inicijative Otvorenog Balkana sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekla je ona.

Pitanje Kosova i Metohije i kako dalje kad nije implementirn Briselski sporazum

Ističe da je najvažnije da se potpisanim sporazumima nikako ne derogiraju dogovori s Prištinom, te da to nema nikakvog uticaja što se tiče ličnih karata na Kosovu i Metohiji i da ne ugrožavaju državnost Srbije u pokrajini.

"Prošlo je skoro 10 godina od Briselskog sporazuma na kojem  toji potis EU, a da on nije imlementiran. SZO još ne postoji, oni tolerišu to što Kurti kaže da neće impelmentirati taj sporazum, nas pritiskaju da idemo na neke druge sporazume, finalni, kako god ga zovu. Ja sam ih pitala: kako ćete kad 10 godina nije implementrian prvi sporazum, radi se tu o kredibilitetu EU, kako mislite da ragovaramo o drugim sporazumima kad vi ne možete da garantujete neke druge sporazume", kazala je ona.

Navodi da su svi saglasni da je Srbija bila konstruktivna, da je pokazala stabilnost i da dajemo sve od sebe da ovo bude drugačiji region za mlade koji dolaze.

Brnabić je rekla da nije stigla da razgovara sa Šolcom o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo i Metohiju.

"Nije bilo komunikacije sa Kurtijem. Sa Šolcom sam razgovarala o mnogim stvarima, nismo o predlogu. Mislim da on nije hteo danas na tom nivou da se bavi tim predlogom. Ali, svakako ćemo mi završiti sa našim odgovorom i uručiti non pejper. Razgovarala sam malo sa Lajčakom i oko toga nemam šta tu da kažem, to nije bilo tema, osim da treba da se nađe rešenje i da je rešenje dobro za stabilnost reigona, da se ne bi kriza iz Ukrajine i rat i nestabilnost prelivali na Balkan ali ništa više od toga. To sve mnogo lepo zvuči, ja sam dala konkretan predlog, a to je implementirajte prvi sporazum o normalizaciji i biće sve bolje", rekla je Brnabić.

Sumirajući razgovore sa Šolcom i Lajčakom kazala je da je vodila razgovor na temu preregistracije, oduzimanju Srbima na KiM osnovnih prava i prava na glas, kao i načinu kako je to tretirano u izveštaju o napretku.

"To je to, sve u svemu divan dan", dodala je ironično ona. Istakla je da su danas u Berlinu potpisala još tri sporazuma, ali da se ne zna, kao i do sada, da li će biti poštovani.

"I šta ćemo sad, hoćemo li ih implementirati? A ko će da kaže da li ćemo ih implementirati? Potpisali smo mnogo važnijie sporazume, 2013. Briselski sporazum i da li je Priština implementirala i da li je neko nešto rekao osim deklarativne osude i da moraju da primene? Svaki sporazum se svodi na to da neko želi da implementira a neko ne želi. I neko ga potpiše samo da bi prošao samo još jedan dan i da bi dobio neke poene kod kuće i svi su srećni. Kako mislite da će Kurti da se ponaša prema tim sporazumima - onako kako želi, nijedan sporazum do sada nije primenio i niko mu ništa nije rekao. I sada smo potpisali još tri i ako hoće da ih primeni - hoće, ako ne - neće. I ja valjda sad moram da tapšem", rekla je Brnabićeva.

Komentari (0)

Srbija