Politika

Nemački ambasador u Prištini: Mere u vezi sa tablicama trebalo bi odložiti za 12 meseci

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

23:48

Nemački ambasador u Prištini: Mere u vezi sa tablicama trebalo bi odložiti za 12 meseci
Nemački ambasador u Prištini: Mere u vezi sa tablicama trebalo bi odložiti za 12 meseci - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Mere koje preduzimaju prištinske institucije u vezi sa registarskim tablicama su legitimne, ali bi taj proces trebalo odložiti za 12 meseci, izjavio je nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

On je u intervjuu za RTK govorio i o pitanju ZSO, navodeći da treba da bude formirana u skladu sa kosovskim Ustavom. Rode je dodao da zna da ima analitičara koji tvrde da se time stvara Republika Srpska na Kosovu, ali je istakao da to nije cilj.

"Postoje neki dogovori koji se moraju sprovesti, ali u okviru Ustava ili ne želimo ni da ga primenimo. Postoje, međutim, sporazumi koji se moraju primeniti i to se odnosi i na registarske tablice", ukazao je on.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Rode je naveo da predloge treba da prihvate strane u razgovorima i da se u dijalogu moraju postići kompromisi u korist građana.

"Mi dajemo predloge i oni mogu biti prihvaceni ili ne", rekao je ambasador i dodao da je poruka Nemačke upravo to da se moraju praviti kompromisi.

Povodom današnjeg samita Berlinskog procesa on je izjavio da je to bio dobar dan za Zapadni Balkan i Evropu i da je sa tri potpisana sporazuma već obezbeđeno slobodno kretanje ljudi i priznate su kvalifikacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija