Politika

Dačić u Atini, u planu razgovori o situaciji na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

11:48

Dačić u Atini, u planu razgovori o situaciji na Kosovu
Dačić u Atini, u planu razgovori o situaciji na Kosovu - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Atini, gde boravi u zvaničnoj poseti, sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, sa kojom se saglasio da su bilateralni odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, kao i da će nastaviti zajednički da rade na njihovom dodatnom unapređenju.

Dačić je zahvalio predsednici Sakelaropulu na podršci Grčke suverenitetu Srbije i dodao da je za Srbiju takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Dačić i Sakelaropulu su razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji u regionu, ali i projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize, a predsednica Grčke čestitala je Dačiću povodom nedavnog stupanja na novu dužnost i izrazila zadovoljstvo što je njegova prva zvanična poseta upravo Grčkoj.

Dačić je izrazio nadu da će se u bliskoj budućnosti realizovati četvrti redovni sastanak Visokog saveta za saradnju između dve zemlje, zahvaljujući kojem je ta saradnja podignuta na nivo strateškog partnerstva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je izneo i očekivanje da će predsednica Grčke posetiti Srbiju s obzirom da ima otvoren poziv.

Govoreći o evropskom putu naše zemlje, Dačić je naglasio da to ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i dodaje da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji Srbija ostaje pođednako posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava.

Sagovornici su se saglasili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje tim energentom.

U tom kontekstu, Sakelaropulu i Dačić su podvukli da zajednička borba za energente predstavlja imperativ ne samo za zemlje regiona, već i za sve evropske zemlje koje su bez izuzetka pogođene negativnim efektima trenutne krize, navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Atini gde će sa najvišim grčkim zvaničnicima razgovarati, između ostalog, i o novonastaloj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i potencijalnom apliciranju Prištine za članstvo u EU.

Dačić je posetu započeo sastankom sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, nakon čega će u Ministarstvu spoljnih poslova imati tet-a-tet sastanak sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendijasom.

Dačić i Dendijas razgovaraće i sa delegacijama ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Nakon zvaničnih sastanaka u grčkom ministarstvu, predviđeno je da se Dačić i Dendijas obrate medijima.

U popodnevnim časovima, planirano je da se šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastane i sa vođom opozicije i predsednikom političke stranke "Siriza" Aleksisom Ciprasom.

Petković: Napuštanje institucija - miran odgovor na siledžijsku politiku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Diakofotakisom, o sveukupnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini i najnovijoj odluci srpskog naroda da napusti prištinske institucije.

Petković je ukazao na činjenicu da su sve češći jednostrani potezi Prištine u poslednje vreme onemogućavali nastavak bilo kakvog smislenog dijaloga, a da su poslednji događaji Srbe na KiM doveli na ivicu ugroženosti fizičkog opstanka.

Govoreći o nezakonitoj i protivpravnoj smeni policajca Nenada Ðurića, koga je Kurti smenio samo zato što nije želeo da izriče opomene svom narodu, Petković je upozorio da se Srbima sistematski i sve otvorenije uskraćuju elementarna politička i ljudska prava.

"Tako im je zabranjivano da glasaju na izborima, a specijalne jedinice kosovske policije su protivpravno upadale u srpske sredine, kršeći postignute sporazume. Prošlo je i skoro 10 godina, od neispunjenja glavne obaveze Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

On je naglasio da su Srbi napuštanjem prištinskih institucija i mirnim, demokratskim protestom u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, odgovorili na siledžijsku politiku Aljbina Kurtija, na izbegavanje obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu i na njegovu neskrivenu mržnju prema srpskom narodu.

Srpski narod je, kako je rekao Petković, jasno iskazao nameru da na ovaj način stane u odbranu briselskog procesa i ostvari dva glavna cilja - formiranje Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma zaštite kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i povlačenje unilateralnih odluka Prištine o registarskim tablicama.

"Srbi i Albanci na KiM nesuglasice i probleme ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom i Beograd će nastaviti da ulaže napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa, a u prvom redu, kako bi se očuvao preko potreban mir", zaključio je Petković.

Na kraju razgovora, on je zahvalio Grčkoj na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ističući da dve države u svim aspektima saradnje odnose grade na tradicionalnom prijateljstvu srpskog i grčkog naroda.

Komentari (0)

Srbija