Politika

Dačić: Grčka neće podleći pritiscima i iznenaditi Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

16:59

Dačić: Grčka neće podleći pritiscima i iznenaditi Srbiju
Dačić: Grčka neće podleći pritiscima i iznenaditi Srbiju - Copyright FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Grčka neće podržati eventualni zahtev Kosova za prijem u razne međunarodne organizacije i neće podleći različitim pritiscima kojima su izloženi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Atini.

Dačić je novinarima u Atini kazao da je za njega ova poseta bila važna da vidi ima li istine u, kako kaže, raznim glasinama koje se čuju u raznim metropolama, a to je da Grčka menja svoj stav u vezi Kosova i Metohije.

"Mi smo razmenili podrške i mi apsolutno dajemo podršku principu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke i Kipra, a s druge strane oni su ponovili svoj stav da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da neće biti promene njihovog stava. Citiram ministra Dendijasa, rekao je da Grčka nikada neće iznenaditi Srbiju. U tom pogledu za mene je ova poseta bila uspešna", kazao je Dačić.

Dodao je da je cilj njegove posete Atini i to prve bilateralne posete od kako je stupio na novu dužnost bio i da pokaže koliko je Grčka važna za Srbiju i koliko Srbija pridaje važnost negovanju prijateljstva sa Grčkom.

Prema njegovim rečima, opšte je poznato da kada u Srbiji smatraju da su neke zemlje tradicionalno prijateljske da ne treba da dolazi do bilateralnih odnosa.

"Baš zato je poslednjih godina došlo do stagnacije naših odnosa. Grci visoko cene moj potez", kazao je Dačić dodajući da se danas susreo i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i, kako kaže, svojim starim kolegom, ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Šef srpske diplomatije navodi da su na dnevnom redu bile i sve druge teme i u tom smislu najavljuje da se očekuje poseta predsednice Grčke Srbiji početkom sledeće godine, kao i održavanje sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, razni trilateralni i bilateralni sastanci.

"I to sve treba da uradimo pre nego što se u Grčkoj održe izbori koji su planirani na proleće. Ova poseta je ponovno jačanje svih bližih i veoma značajnih odnosa sa Grčkom", naveo je šef srpske diplomatije.

U Atini Dačić je razgovarao i sa vođom opozicije i predsednikom političke stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, a tim sastankom koji je održan u Parlamentu, završena je zvanična poseta šefa srpske diplomatije Grčkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija