Politika

Ministar Mali: Imamo još rezervi da reagujemo ako se kriza nastavi

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

22:45

Ministar Mali: Imamo još rezervi da reagujemo ako se kriza nastavi
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras u Skupštini Srbije tokom rasprave o predlogu rebalansa budžeta da Srbija vodi dobru ekonomsku politiku.

"Zahvaljujući njoj, imamo jak, snažan i stabilan sistem, budžet i javne finansije su sigurne, a imamo još rezervi da reagujemo ako se kriza nastavi. Zadržavamo ekonomsku sigurnost i nivo javnog duga ispod 60 procenata", rekao je Mali.

Mali je odgovarao i na kritike opozicije, dodajući da kada se govori o energetici, stalno se, kaže, u raspravi gube iz vida okolnosti koje su uticale na to da ove godine deset puta skoči cena struje.

"Govorite o tome da je bilo problema u EPS-u samo zbog toga što se loše upravljali EPS-om, pa mi plaćamo cenu struje. Nije istina. Cena struje u svetu je porasla, a svake godine EPS uvozi struju, samo što je sada plaća po deset puta većoj ceni. To niste uzeli u obzir. Još jedan podatak kada je reč o EPS-u, poslednja inesticija kada je proizvodnja struje u pitanju bila je 1991. godine. Blok Kostolac B2, pre toga Kostolac B1 izgrađen je 1987. godine. Od 1991. godine, pa do tek naredne godine kada se otvori Kostolac B3, prošlo je tri decenije bez ijedne investicije kada je EPS u pitanju. Nije to činjenica iz prethodnih deset, već iz prethodnih 30 godina", ukazao je Mali.

Nova vlast je u međuvremenu uspela da napravi gasovod Južni tok ukupne dužine 403 kilometra, a to je upravo ono što je omogućilo danas stabilno snabdevanje gasom, dodao je Mali.

"Radimo na interkonekciji sa Bugarskom, radićemo i sa Rumunijom. Da obezbedimo što veću diverzifikaciju kada su gas, nafta i struja u pitanju. To radi odgovorna država", rekao je ministar.

Neko se, kaže ministar, dotakao i Beograda na vodi, tvrdeći da je uloženo dve do tri milijarde evra.

"Potpuno je besmisleno odgovarati na takve laži. Mi smo prošle godine kao što znate već dobili uplatu dividende od tog projekta u budžet Srbije. To je projekat koji je promenio Beograd, svaki dan tamo radi 2.500 radnika. To je projekat koji je od najružnijeg dela Beograda napravio najveće gradilište u ovom delu Evrope", rekao je Mali.

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad, a sutra će nastaviti rad raspravom o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za ovu godinu koju su započeli večeras.


U popodnevnoj raspravi poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija