Politika

Ombudsman pozvao pripadnike manjina da glasaju 13. novembra i da mu se obrate ako bude kršen zakon

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

22:51

Ombudsman pozvao pripadnike manjina da glasaju 13. novembra i da mu se obrate ako bude kršen zakon
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da će ta institucija sa posebnom pažnjom pratiti redovne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedelju 13. novembra na 949 biračkih mesta u Srbiji.

On je istovremeno pozvao pripadnike nacionalnih manjina da mu se obrate ukoliko dođe do kršenja njihovih izbornih prava.

Pašalić podseća da članove za nacionalne savete biraju 23 nacionalne manjine, od kojih je 19 ispunilo uslove za neposredne izbore, a četiri nacionalne manjine će svoje članove birati putem elektorske skupštine.

Nacionalni saveti kao tela manjinske samouprave ostvaruju svoja ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama, te Zaštitnik građana poziva pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore u što većem broju.

Prema zaključenom posebnom biračkom spisku utvrđeno je da je 19 nacionalnih manjina ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, ruska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), dok četiri za izbore putem elektorske skupštine (goranska, makedonska, crnogorska i hrvatska), s tim da Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije po zakonu vrši funkciju nacionalnog saveta i ne učestvuje u izbornom procesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija