Politika

Nemački ambasador na KiM: Apsurdno je rizikovati nasilnu konfrontaciju zbog registarskih tablica

Komentari

Autor: Fonet

12/11/2022

-

18:22

Nemački ambasador na KiM: Apsurdno je rizikovati nasilnu konfrontaciju zbog registarskih tablica
Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode - Copyright Ambasada Nemačke u Prištini

veličina teksta

Aa Aa

"Hitno je potrebna politička volja kako bi došlo do deeskalacije situacije i kompromisa na osnovu briselskih sporazuma“, izjavio je  nemački ambasador na Kosovu Jern Rode.

Kako prenosi Koha, Rode se pridružio pozivu međunarodne zajednice, ali i nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina, koji je ove nedelje posetio region.

"Apsurdno je rizikovati nasilnu konfrontaciju oko registarskih tablica dok Rusija vodi brutalni rat protiv Ukrajine sa već nebrojenim žrtvama“, naveo je Rode u objavi na Tviteru, komentarišući objavu Saracina.

Nakon izbijanja nove krize, nemački izaslanik je zajedno sa izaslanikom Vlade Slovenije za Zapadni Balkan Anžejom Frangešom, ove nedelje u Prištini održao seriju sastanaka s kosovskim zvaničnicima.

Potom je boravio i u severnom delu Mitrovice, gde se sastao sa čelnicima Srpske liste i doskorašnjim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama.

Međunarodni zvaničnici učestalo pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije od izbijanja nove krize sa tablicama, koja je kulminirala izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Ujedno pozivaju Prištinu da odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbe da se vrate u kosovske institucije. Sve se češće čuje i zahtev upućen prištinskim vlastima da se hitno krene sa razgovorima u vezi sa formiranjem ZSO, navodi Kossev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija