Politika

RIK objavio preliminarne rezultate izbora za članove saveta manjina

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

08:58

RIK objavio preliminarne rezultate izbora za članove saveta manjina
RIK objavio preliminarne rezultate izbora za članove saveta manjina - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija utvrdila je na sednici održanoj sinoć preliminarne rezultate neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta 19 nacionalnih manjina, održanih u nedelju, 13. novembra.

Jedino u slučaju Nacionalnog saveta poljske nacionalne manjine, obrađeni su svi rezultati, a na izborima su učestvovali sa listom "Svim srcem za Poljake" i osvojili 90,9 odsto glasova.

Na osnovu 86 odsto obrađenih biračkih mesta, albanska nacionalna manjina najveću podršku za članove saveta nacionalnih manjina dala je listi "Partija za demokratsko delovanje" 30,3 odsto odsto, a zatim Alternativi za promene 23,5 odsto. Pokret za demokratski progres osvojio je 18,6 odsto, Demokratska partija 12 procenata i Demokratska partija Albanaca 7,6 odsto glasova. Nacionalni savet Albanaca ima 15 članova.

Aškalijska nacionalna manjina dala je najveće poverenje, prema preliminarnim rezultatima, listi "Za napredak Aškalija" 35,94 odsto od obrađenih skoro 97 odsto biračkog materijala.

Za njom slede "Aškalije, ali zajedno" sa 25,79 odsto, lista "Zajedno" sa 12,9 odsto podrške, kao i "Za pobedu Aškalija" koja je dobila 23,04 odsto.

Bošnjaci su najveće poverenje dali Sandžačkoj demokratskoj partiji, koja je osvojila, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 88,9 procenata obrađenog materijala, 35,5 odsto glasova.

Slede Stranka pravde i pomirenja 31,9 odsto, Bošnjačko jedinstvo 27,1 odsto, Savez za Sandzak i dobre Bošnjake 3,9 odsto, Bošnjacka lista 0,4 odsto.

Bunjevačka nacionalna manjina birala je članove saveta na tri liste, od kojih je od 99,48 odsto obrađenog biračkog tela najviše dobila lista "Složno za Bunjevce" 74,24 odsto , "Zajedno" je dobila 17,81, a "Svi u jednom kolu" 6,12 odsto.

Na izborima za članove nacionalnog saveta bugaraske nacionalne manjine učestvovale su tri liste.

Obrađeno je 95,7 odsto biračkog tela i prema preliminarnim rezultatima lista "To smo mi" osvojila je najveci broj glasova - 61,7 odsto i imaće 12 mandata.

Iza nje su grupa birača "Koreni" sa 26,6 odsto i pet mandata i lista "Za Bugare u Srbiji" sa skoro 10 odsto osvojenih glasova, odnosno dva mandata.

Vlaška nacionalna manjina imala je jednu listu "Srbija za Vlahe" i od obrađenih 96,5 odsto biračkog tela dobila je 99,6 odsto podrške.

Grčka nacionalna manjina na izbore je izašla na jedinstvenoj listi "Grci zajedno" koja je osvojila 99,64 odsto glasova prema podacima na osnovu 95,6 odsto obrađenih podataka.

Egipatska nacionalna manjina najviše gasova za članove saveta dala je listi "Esnaf" 14,6, "Da se i za nas zna" 69,1 odsto, a "Piramidi" 15,3, a obrađeno je 96.9 odsto glasova.

Mađarska nacionalna manjina na izborima je učestvovala sa jednom listom "Mađaraska sloga" koja je dobila 95,8 odsto podrške na osnovu 96,8 odsto obrađenog biračkog materijala.

Zajednička lista "Podunavskih Nemaca" dobila je 98,9 odsto podrške od 98,3 odsto obrađenog biračkog tela od broja izašlih birača.

Romska nacionalna manjina učetvovala je sa dve liste na izborima. "Srbija za Rome" je od obrađenih skoro 97 odsto materijala sa biračkih mesta, osvojila 95,5 odsto glasova izašlih na izbore i 34 mandata, dok je lista "Za jedinstvo Roma" dobila oko tri odsto glasova i jedan mandat.

Ruska nacionalna manjina izašala je na izbore sa pet lista, a najviše je dobila lista "Rusi u Srbiji" - 54,7 odsto glasova od 98 odsto obrađenog biračkog tela.

Za njom slede liste "Mi smo Rusi" sa 7,6 odsto, a zatim "Ruska stranka" 15,3 i "Ujedinjeni Rusi Srbije", koji su osvojili 17,3 odsto glasova. Lista "Jedan narod, dve države" dobila je 3,7 odsto glasova.

Birači rusinske nacionalne manjine najveće povertenje na izborima za članove saveta ove manjine dali su listi "Rusini zajedno" 46,5 odsto, "Rusinska buducnost" koja je dobila 12 odsto podrške od za sada obradenog 98 odsto birackog tela. "Zajedno za Vojvodinu" 13 odsto, a zatim sledi lista "Za Rusine" 13,2 odsto i "Matica rusinska za Rusine" 13.5

Rumunska nacionalna manjina najviše glasova dala je listi Rumuni zajedno, koja je osvojila, prema preliminarnim podacima sa obrađenih 97 odsto rezultata, 80,9 odsto, a Rumunska partija 16,6 odsto.

Od 98,7 odsto obrađenog biračkog tela za slovačku nacionalnu manjinu "Slovaci zajedno" dobili su 18,1, "Matica Slovačke u Srbiji" 37,8 odsto, a lista "I nasleđe i budućnost" 42 odsto.

Lista "Slovenci zajedno" slovenačke nacionalne manjine dobila je 98,7 odsto podrške, na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog tela.

Češka nacionalna manjina izašla je izbore sa dve liste od kojih je "Česi Srbije" osvojila 47,54 odsto, a "Česi" 50,9 odsto od 98,9 procenta obrađenog biračkog tela.

Ukrajinska nacionalna manjina imala je dve liste, od kojih je "Senjuk" dobila 76,35 odsto, a "Kolomejka -Sremska Mitrovica" 22,53 odsto od 99 procenata obrađenog biračkog materijala.

Pored manjina koje su svoje predstavnike za članove saveta nacionalnih manjina birale na neposrednim izborima, četri su predstavnike birale putem elektorske skupštine. To su hrvatska, goranska, makedonska i crnogorska nacionalona manjina.

Na izborima za clanove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine održanim u nedelju pobedila je lista "Hrvati i dalje zajedno" koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojenih 29 mandata, saopšteno je ranije iz RIK-a.

Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu. Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista ciji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navedeno je na sajtu RIK-a.

Na elektronskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca. Birači su glasali za listu Amira Kajkuša, koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći. Kako je ranije saopštila RIK, pravo glasa imalo je 456.199 biraca.

Komentari (0)

Srbija