Politika

RIK utvrdila konačne rezultate izbora za članove nacionalnog saveta nacionalnih manjina

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

19:15

RIK utvrdila konačne rezultate izbora za članove nacionalnog saveta nacionalnih manjina
RIK utvrdila konačne rezultate izbora za članove nacionalnog saveta nacionalnih manjina - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija usvojila je večeras izveštaj o konačnim rezultatima izbora za članove nacionalnog saveta nacionalnih manjina.

RIK raspodeljuje mandate primenom sistema najvećeg količnika, a rezultati izbora se odnose na članove saveta kojhi su birani na naposrednim izborima 13. novembra.

Za članove nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Demokratska partija Nagib Arifi dobila je 12,73 odsto glasova i osvojila dva mandata, dok je Partija za demokratsko delovanje dobila 30,02 odsto podrške birača sa osvojenih pet mandata. Pokret za demokratski progres osvojio je 16,54 procenta, odnosno dva mandata, a Aletarnativa za promene 27, 63 odsto, odnosno pet mandata, dok je Demokratskoj partiji Albanaca pripao jedan mandat na osvojenih 7,46 odsto.

Za članove nacionalnog saveta aškalijske nacionalne manjibne pobedu je odnela lista "Za napredak Aškalija" sa osvojenih 35,94 odsto podrške, odnosno šest mandata, iza koje slede "Askalije zajedno" sa 25, 79 procenta podrške, odnosno četiri mandata, dok je lista "Zajedno" osvojila dva, a lista "Za pobedu Aškalija" tri mandata.

Lista "To smo mi" za članove nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine dobila je 62, 08 odsto podrške birača, odnosno 13 mandata, Grupa birača "Koreni" pet mandata, a lista "Za Bugare u Srbiji" sa 9, 55 odsto podrške izašlih birača osvojila je jedan mandat.

"Bunjevci za Suboticu i prava zajedno" dobili su 17, 8 odsto odnosno tri mandata za članove saveta ove nacionalne manjine, dok su "Složno za Bunjevce" osvojili 74, 22 odsto podrške, odnosno 15 mandata.

Lista "Svi u jednom kolu" osvojila je 6, 07 odsto podrške, odnosno jedan mandat.

"Srbija za Vlahe zajedno mozemo sve" dobila je 99, 54 odsto, odnosno 23 mandata, a sa jednom listom na izbore je izašla i grčka nacionalna manjina "Grci zajedno" koja je dobila podršku 99, 64 odsto birača, odnosno 15 mandata.

Egipatska nacionalna manjina najveće poverenje dala je listi "Da se zna" koja je na osnovu 69, 12 odsto podrške dobila 11 mandata, dok je lista "Piramida" imala 15,32 odsto i dva mandata, koliko je osvojila i lista "Esnaf".

Za članove saveta Mađarske nacionalne manjine listi "Mađarska sloga" koja je dobila 95,90 odsto glasova birača, dodeljeno je 35 mandata.

Lista "Podunavski Nemci" za članove saveta nemačke nacionalne manjine osvojila je 98,97 odsto podrške, odnosno 15 mandata, a isto toliko osvojila je i lista poljske nacionalne manjine "Srcem za Poljake" koja je dobila 90,83 odsto podrške.

Romska nacionalna manjina dala je najveću podršku listi "Srbija za Rome" koja je dobila 95,55 odsto glasova odnosno 34 mandata, dok je lista "Za jedinstvo Roma Srbije" osvojila jedan mandat.

Na izborima za članove saveta rumunske nacionalne manjine pobedu je odnela lista "Rumuni zajedno" sa 81,12 odsto glasova i 19 mandata, dok je lista "Rumuni za Rumune" dobila četiri mandata.

Za članove saveta ruske nacionalne manjine "Ruska stranka" dobila je 15.32 , odnosno dva mandata, "Rusi u Srbiji" dobili su devet mandata, "Ujedinjeni Rusi Srbije" tri, "Mi smo Rusi", jedan mandat, a lista "Jedan dve države" ostala je bez mandata.

Rusinska nacionalna manjina najveće poverenje dala je listi "Rusini zajedno" koja je osvojila 46, 59 odsto podrške, odnosno 10 mandata. "Zajedno za Vojvodinu" dobila je dva mandata, kao i lista "Rusinska budućnost", a toliko je dobila i lista "Za Rusine", dok je lista "Matica za Rusine u Srbiji" osvojila tri mandata.

Slovačka nacionalna manjina najveću podršku dala je listi "I nasleđe i budućnost" koja je osvojila 39, 86 odsto, odnosno 12 mandata, dok je lista "Slovaci zajedno", dobila sedam, a lista "Matica slovačka u Srbiji" 10 mandata.

"Slovenci zajedno" učestvovali su na izborima sa jednom listom koja je dobika 98,73 odsto, odnosno 15 mandata.

Ukrajinska nacionalna manjina nastupala je na izborima sa listoim "Senjuk" koja je dobila 76, 27 odsto podrške, odnosno 12 mandata, dok je "Loneka Sremska Mitrovica" osvojila tri mandata.

Na izborima za članove saveta česke nacionalne manjine lista "Česi" osvojila je 50, 98 odsto podrške i dobila osam mandata, dok je lista "Česi Srbije" dobila sedam, sa osvojenih 47, 58 odsto.

Na izborima za članove savete nacionalnih manjina učestovalo je 19 lista koje su birane na neposrednim izborima i četiri koje su birane putem elektorske skupštine i za koje su rezultati saopšteni ranije.

Komentari (0)

Srbija