Politika

Izabrani članovi saveta nacionalnih manjina

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

13/11/2022

-

18:02

Izabrani članovi saveta nacionalnih manjina
Izabrani članovi saveta nacionalnih manjina - Copyright Tanjug/Aleksandra Orlić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su danas održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Svoje predstavnike na neposrednim izborima biralo je 19 nacionalnih manjina, dok su četiri to uradile putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četiri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

U sazivu Hrvatskog nacionalnoga veća sva mesta listi "Hrvati i dalje zajedno"

Izborna lista "Hrvati i dalje zajedno", koju je preložila koalicija udruženja, pojedinaca i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), osvojila je svih 29 mesta u novom sazivu Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV) na izborima za predstavnička tela nacionalnih manjina.

Pobedu te liste na elektorskim izborima za HNV utvrdila je Republička izborna komisija nakon prebrojavanja glasova 82 elektora na takozvanoj elektorskoj skupštini u Beogradu, javili su izveštači hrvatskih medija.

Listu, jedinu ponuđenu na skupštini elektora, predvodila je dosadašnja predsednica HNV Jasna Vojnić, koja je u prethodne četiri godine bila na čelu tog tela, a procene su da će posle današnjih izbora dobiti novi mandat, navodi agenija Hina.

Hrvatsko nacionalno veće ima 29 članova i predstavničko je telo nacionalne zajednice oko 58.000 Hrvata u Srbiji.

Izabran i Nacionalni savet Goranaca

Na elektorskoj skupštini, održanoj danas u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca.

Birači su glasali za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan listić je bio nevažeći.

"Čestitam svim Gorancima osnivanje prvog Nacionalnog saveta Goranaca (NSG), jer prvi put imamo instituciju preko koje možemo iznositi svoje stavove", rekao je Kajkuš za Fonet. 

On je poručio da Goranci imaju šta da ponude na svim poljima, od obrazovanja, zdravstva, kulture do sporta i svih drugih segmenata društvenog razvoja.

"Očekuje nas posao i projekti. Neka se svi Goranci uključe idejama, pa da postanemo konkurentni na svim poljima. Da ne zaboravimo jedni druge, i da nas drugi ne zaborave. Ova pobeda je, nadam se, samo početak novih pobeda koje ćemo ostvariti s Gorancima širom sveta“, rekao je Kajkuš.

Stigli rezultati i za crnogorsku, makedonsku i mađarsku nacionalnu manjinu 

Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista čiji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navodi se na sajtu Republičke izborne komisije.

Lista "Mađarska sloga", prema preliminarnim rezultatima, osvojila je svih 35 mandata na danas održanim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, saopšteno je večeras iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na konferenciji za novinare u prostorijama te stranke.

Iz SVM ističu da je u pitanju "istorijski rezultat", a predsednik SVM Ištvan Pastor rekao je da se značaj uspeha ogleda i u tom podatku da lista "Mađarska slodg" nijedanput u proteklih 12 godina nije dobila ovoliko podrške u vidu glasova.

Komentari (0)

Srbija