Politika

Blagojević: Prioritet je realizacija projekata u oblasti zdravstva

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

19:09

Blagojević: Prioritet je realizacija projekata u oblasti zdravstva
Blagojević: Prioritet je realizacija projekata u oblasti zdravstva - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da će prioritet Ministarstva biti sektor zdravstva, a među najvećim projektima su izgradnja Univerzitetske dečje klinike Tiršova dva kao i rekonstrukcija i dogradnja bolnice u Novom Pazaru koja bi trebala da postane klinički centar.

Blagojević kaže da rekonstrukcija i dogradnja bolnice u Novom Pazaru podrazumeva rekonstrukciju postojećeg objekta od 17.000 kvadratnih metara i dogradnju 15.000 kvadrata.

"Kapacitet te bolnice biće duplo veći nego što je sada i tada će se steći uslovi da ta bolnica preraste u klinički centar", rekao je ministar za Tanjug i dodao da je u ovom trenutku 100 projekata u sektoru zdravstva, među kojima su bolnice u Aranđelovcu i Loznici za koje je oprema već u procesu nabavke, kao i dečja poliklinika u Zaječaru.

Kada je reč o Tiršovoj dva, Blagojević kaže da je po projektu rok za izgradnju te klinike tri godine, da će se prostirati na 65.000 kvadratnih metara.

Blagojević je rekao da je budžet Ministarstva koje predvodi, bez obzira na energetsku krizu i geopolitička dešavanja, ostao nepromenjen u odnosu na prethodnu godinu, i da iznosi 180 miliona evra, ne računajući donacije.

"Beogradska filharmonija - najveća investicija u oblasti kulture"

"Donacijama kojima je Kancelarija upravljala sada upravlja Ministarstvo. Donacija EU za izgradnju Tiršove dva iznosi 35 miliona evra, što je najveći grant koji je EU ikad odobrila za jedan projekat iz domena socijalne infrastrukture", ističe Blagojević.

Ministar je objasnio da najveći deo projekata predlažu lokalne samouprave, dok ostale predlažu nadležni sektori, kao što je sektor zdravstva, prosvete, kulture.

"Kada govorimo o opštim bolnicama, domovima zdravlja, ambulantama, školama vrtićima, centrima za socijalnu zaštitu, to su sve projekti koje su za realizaciju izabrale lokalne samouprave", rekao je Blagojević.

Ministar je rekao i da je najveći projekat u sektoru kulture koji će realizovati izgradnja budućeg objekta Beogradske filharmonije na Novom Beogradu.

"Jedan od najkomplikovanijih projekata je u pripremi, a realizacija se očekuje početkom 2024. godine. Reč je o izgradnji nacionalne koncertne dvorane, odnosno zgrade budućeg objekta Beogradske filharmonije, objekat koji će biti spektakularan", naglasio je Blagojević.

Energetska kriza menja planove

Ministar smatra da ne može doći do ograničavanja realizacije određenih projekata zbog energetske krize, jer, kako kaže, uprkos tome što ona već postoji budžet nije smanjen u odnosu na prošlogodišnji koji je planiran u uslovima bez krize.

"Budžet za 2022. pravljen je pre izbijanja energetske krize, pre nego što je nastala i počela da kulminira, to što je ove godine s obzirom na uslove ostao isti je sjajno i govori dosta o odnosu države prema projektima u ovim sektorima", rekao je Blagojević.

Ministarstvo je nasledilo sve projekte Kancelarije za javna ulaganja i najveći portfolio sadrži projekte iz sektora zdravstva, rekao je Blagojević.

"Ministarstvo je nasledilo sve projekte Kancelarije za javna ulaganja i po obimu sredstava najveći portfolio sadrži projekte iz oblasti zdravstva, računajući realizovane i one čija je realizacija u pripremi, to je približno 600 miliona evra", zaključio je ministar.

Komentari (0)

Srbija