Politika

Đilas: Uz pritiske na vlasti u Prištini, mogle bi da se reše mnoge stvari

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2022

-

14:35

Đilas: Uz pritiske na vlasti u Prištini, mogle bi da se reše mnoge stvari
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas veruje da bi, kada bi postojali pritisci međunarodne zajednice na vlasti u Prištini, a pod kojima je Beograd konstantno, mogle da se definišu mnoge stvari koje bi doprinele boljem životu i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Ðilas je na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje šta misli o kosovskom problemu i da li predsednik Aleksandar Vučić može sam da ga reši, kazao da je stav SSP-a precizan i podrazumeva razgovor o svim temama sa vlastima u Prištini osim o priznanju Kosova i saglasnosti Srbije da Kosovo uđe u UN.

"Najvažnije za sve što se dešava je da uvek imamo na pameti da na KiM žive desetine hiljada pripadnika srpskog naroda u situaciji koja je jako teška i u strahu da će doći do novih oružanih sukoba, do novog iseljavanja i da sve što radimo treba da bude usmereno ka tome da ti ljudi ostanu tamo da žive i da se osećaju sigurno", kazao je Ðilas.

Ističe da ponašanje vlasti u Prištini ne doprinosi tome, ali i ocenjuje da je "besmisleno" insistiranje na tablicama u trenutku kada se, tvrdi, "očigledno vode razgovori sa kojima srpska opozicija nije upoznata".

"Nasilje u školama posledica agresije u društvu"

Osvrćući se na događaje u Trsteniku gde su đaci izvršili nasilje nad nastavnicom, Ðilas kaže da je vršnjačko nasilje problem koji postoji u našim školama već neko vreme, a da sada imamo i nasilje prema nastavnicima, i ocenjuje da je sve to posledica agresije u društvu.

U tom smislu su, kaže, sa željom da dovedu do toga da se tenzije u društvu smanje i da pokažu da postoje stvari oko kojih političari bez obzira na razlike, oko nekih stvari da se dogovore, radili na predlozima dva zakona - o privremenom izdržavanju dece iz alimentacionog fonda i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, koji definiše status roditelj - negovatelj.

Ideja je, kaže, Ðilas da se svi poslanici izjasne pozitivno o tim zakonima.

Prema njegovim rečima, zakon o izdržavanju dece iz alimentacionog fonda predviđa da, ako dva meseca roditelj koji treba, ne plaća alimentaciju, država preuzima plaćanje iz fonda, a onda procesuira tog roditelja, po službenoj dužnosti, bez prijava.

Drugi zakon koji definiše status roditelj - negovatelj, kako je pojasnio, odnosi se na roditelje sa decom sa smetnjama u razvoju, a predviđa da svaki roditelj dobija mesečnu nadoknadu minimalne plate i da to nema veze sa dobijanjima koja su u vezi sa socijalnim statusom i time da li rade ili ne rade.

Posle 15 godina takav roditelj imao bi pravo na penziju, a predloženo je i da se izbace obavezni pregledi na svakih godinu dana.

"Verujem da će, kako Srbija bude napredovala, ta sredstva moći da budu veća", kazao je Ðilas, navodeći da bi bilo poželjno da i druge poslaničke grupe budu predlagači i tog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija