Politika

Borelj: Vučić je prihvatio predlog, ali Kurti nije - očekujemo da Kosovo odmah suspenduje dalje faze preregistracije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

16:11

Borelj: Vučić je prihvatio predlog, ali Kurti nije - očekujemo da Kosovo odmah suspenduje dalje faze preregistracije
Borelj: Vučić je prihvatio predlog, ali Kurti nije - očekujemo da Kosovo odmah suspenduje dalje faze preregistracije - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Šef EU diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da su evropski posrednici dali predlog koji je mogao da reši aktulenu kriznu situaciju, da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, ali da kosovski premijer Aljbin Kurti nije. 

"Očekujem od Kosova da odmah suspenduje dalje faze koje se tiču preregistracije vozila, a Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica koje Kosovo vidi kao problem, uključujući i KM tablice. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa", poručio je on.

Kako je ukazao, posle mnogo sati razgovora dve strane nisu uspele da se dogovore o rešenju danas.

"Mislim da postoji odgovornost zbog toga što se nije postigao dogovor za sve što bi moglo da se dogodi na terenu narednih dana. Rekao sam obema stranama da ne možemo nastaviti ovako, začarani krug kriza i rokova mora da se prekine. Obojica su izabrani lideri sa snažnim mandatom, očekujem da pokažu lidersku ulogu i normalizuju odnose kako bi mogli da nastave svojim evropskim putevima", rekao je on i dodao: 

"Ovo je veoma negativan signal. Usled nedostataka današenjg dogovora takođe znači da treba da izvučemo neke zaključke o tome kako se vode ovi razgovori. Informisaću svoje kolege u EU i međunarodne partnere o ponašanju strana u razgovorima i nedostatku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza, što se posebno odnosi na Kosovo", naglasio je.

Danas od 8 ujutro, odnosno ukupno osam sati, trajali su sastanci sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Od krize do krize"

On je rekao da smo se još jednom se našli u kriznoj situaciji, samo tri meseca od poslednjeg kriznog sastanka.

"Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu. Od avgusta spor oko tablica se pogoršao. Kosovo je odlučilo da krene da izdaje kazne od 22. novembra, odnosno od ponoći večeras onima koji nisu preregistrovali svoja vozila. Posledica toga je da su kosovski Srbi izašli iz institucija na severu Kosovo", rekao je on, dodajući da je reč o 600 policajaca i pravosudnom osoblju. 

Kako je dodao, trenutno ima manje od 50 albanskih policajaca su u policijskim stanicama u tom regionu, a to nije dovoljno.

"To ostavlja bezbednosni vakuum na terenu na kome je situacija već nestabilna. Imamo Eulex i vojnike KFOR-a, ali oni ne mogu preuzeti ulogu lokalne policije. Vladavina prava ne treba da bude izgovor za tenzije. Očekujemo da se obaveze koje su dogovorene pre više godina, i tokom dijaloga i sa mojim prethodnikom, ispune. Uzaludno smo pozivali da ne dođe do eskalacije", rekao je on. 

Ovaj sastanak je bio o obavezi lidera da obezbede deeskalaciju i da obezbede mir. 

"Od prošlog leta stalno smo zauzeti kriznim menadžmentom. Idemo od krize do krize, to znači da nismo mogli da se posvetimo pravom pitanju - normalizaciji odnosa. Time bi se izbegle i ove krize", rekao je Borelj. 

Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.

Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put. „Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja ekslacija i opasna kriza“, zaključio je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija