Politika

Dačić: Dva moguća ishoda sastanaka u Briselu - da prevlada zdrav razum ili će biti incidenata

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

11:01

Dačić: Dva moguća ishoda sastanaka u Briselu - da prevlada zdrav razum ili će biti incidenata
Dačić: Dva moguća ishoda sastanaka u Briselu - da prevlada zdrav razum ili će biti incidenata - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dva su moguća ishoda današnjih sastanaka u Briselu, jedan da, ipak, prevlada zdrav razum, a drugi da dođe do incidenata, izjavio je ministar spoljnih polova Ivica Dačić, koji se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu.

"Jasno je ko može da inicira takve vrste incidenata i adresa za pritiske je potpuno jasna. Da li neko želi da se ti pritisci usmere ka Prištini ili ne, to međunarodna zajednica mora sama sa sobom da raščisti", rekao je Dačić za Tanjug.

Izrazio je nadu da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu da ne sprovodi represivne mere nad srpskim narodom, jer to, upozorio je, može dovesti do ozbiljnog narušavanja ne samo javnog reda i mira, nego i regionalnog mira i stabilnosti.

Kaže i da je sastanak u Briselu na koji se poziva predsednik Srbije, u ovakvoj situaciji, potpuno nepotreban, odnosno, ako je neko želeo da napravi pritisak i spreči incidente na KiM, bilo je dovoljno da se samo pozove premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, s obzirom da je on strana koja pravi probleme.

"Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvek ćemo učestvovati u svemu tome. Mi se ovde borimo da se primenjuje Briselski sporazum za razliku od Kurtija koji, ne samo da ne želi da se primenjuje Briselski sporazum, nego želi da se jednostranim aktima što više situacija na terenu iskomplikuje", rekao je Dačić.

"Kurtijev plan da albanska strana zauzme sever KiM"

Naglasio je da je plan Kurtija da albanska strana zaume sever KiM, odnosno, da ceo suverenitet, za koji smatraju da je dovoljan za proglašenje države, prošire i na sever, imajući u vidu da to do sada nije bio slučaj.

Istakao je da upravo zbog takvog stava Prištine srpski narod ne shvata olako to što se dešava oko tablica i ocenio da je to još jedan od pokušaja albanske strane da se na perfidan način Srbi nateraju da priznaju tzv. Kosovo.

Podsetio je da albanska strana tera srpske policajce da primenjuju kazne prema sopstvenom narodu, zbog čega je, dodaje, i došlo do odluke da Srbi izađu iz institucija dok se ne povuče takva odluka, odnosno dok se ne krene u formiranje zajednice srpskih opština kako je predviđeno Briselskim sporazumom.

Poručio je da Srbi neće dozvoliti da budu žrtve toleratnog odnosa međunarodne zajednice prema, kako je rekao, nečuvenom ponašanju Kurtija koji gazi ne samo potpis Prištine, nego i potpis EU.

Smatra da je Kurti do sada pokazao da za njega ne postoji ni EU, ni Briselski sporazum, a ni zapadne velike sile, već da ga interesuje samo nezavisnost Kosova po svaku cenu.

"Najviše ljudi žele ono što nemaju i za mene je takvo ponašanje psihološki potpuno razumljivo. Daleko su oni od toga, oni ne mogu da dobju više od 83 od 193 glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija