Politika

Miščević s Varheljijem razgovarala o napretku Srbije na putu ka EU

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

21:44

Miščević s Varheljijem razgovarala o napretku Srbije na putu ka EU
Miščević s Varheljijem razgovarala o napretku Srbije na putu ka EU - Copyright Printskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da je u Strazburu imala “veoma otvoren razgovor” sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem o ''najvažnijim elementima napretka koje je potrebno da Srbija pokaže u procesu evropskih integracija''.

"Danas sam u Strazburu imala sastanak sa komesarom Varheljijem. Ovo nije moje prvo viđenje sa komesarom, ali jeste u ovom kapacitetu. Imali smo vrlo otvoren sastanak, koji je zapravo sažimanje godišnjeg izveštaja i stavljanje akcenta na najvažnije elemente napretka koje je potrebno da Srbija pokaže u procesu evropskih integracija", rekla je Miščević za Tanjug.

Ona je dodala da su razgovarali i o potrebi da se građanima pokažu koristi procesa evropskih integracija za svakodnevni život.

''Jedan od odličnih primera je hitna pomoć u energetici, to su 65 miliona evra koje je, u svojoj poseti Beogradu, prezentirala predsednica Evropske komisije (Ursula) fon der Lajen. Ta sredstva odlaze kao pomoć građanima i malim i srednjim preduzećima. To je velika i važna stvar koja govori o benefitu približavanja EU'', naglasila je Miščević.

Miščević je u ponedeljak u Briselu bila na sastanku sa komesarkom za unutrašnje poslove EU Ilvom Johanson, predstavnicima spoljnopolitičke službe EU i predstavnicima svih zemalja članica EU.

Kako je Miščević rekla za Tanjug, komesarka Johanson “je stavila akcent na saradnju u sprečavanju migratornih tokova ali smo isto tako otvorili razgovor o sprovođenju obaveza iz poglavlja koje se odnose na pravdu i bezbednost kao i na borbu protiv organizovanog kriminala".

Sa predstavnicima evropske spoljnopolitičke službe tema je bila “usklađivanju sa spoljno-političkim odlukama EU i o drugim elementima spoljne politike Unije kao što je učešće u misijama EU, bilo vojnim bilo civilnim i prihvatanju odluka u drugim međunarodnim organizacijama”, rekla je Miščević.

Ona je istakla da je ova tema "i te kako prisutna jer se jako dobro vidi da je usklađivanje sa spoljnopolitičkim stavovima jedan od najvažnijih prioriteta definisanja pravca u određivanju naših odnosa sa EU".

Što se tiče sastanka sa predstavnicima svih zemalja članica u Briselu, Miščević je rekla da je zajedno sa Branislavom Stojanovićem koji je pomoćnik ministra pravde i Goranom Lukićem iz ministarstva unutrašnjih poslova, pretstavila prioritete u vladavini prava i planovi rada Vlade Srbije.

"Posebno smo stavili akcenat na onome što treba da bude urađeno u domenu vladavine prava i medijskih sloboda", rekla je Miščević.

Ministarka je u Strazburu razgovara za pretstavnicima Evropskog parlamenta. Danas se srela sa Dejvidom Makalisterom, koji je na čelu Komisije za spoljne poslove, a ranije je bio izvestilac za Srbiju, i sa Andorom Deli koji je u Delegaciji za Srbiju.

Miščević je najavila da sutra nastavlja razgovore u Parlamentarom odboru za stabilizaciju i pridruživanje - zajedničkom odboru poslanika Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Kako je Evropski parlament ranije saopštio, na ovom redovnom sastanku će se razgovarati o usklađivanju Srbije sa zajedničkom evropskom politikom, a biće reči i o dijalogu Beograda i Prištine.

Predviđene teme su i pregovori za članstvo sa fokusom na poglavlja 23 i 24, i na poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, a na agendi je i klaster 3 za konkurentnost i inkluzivni rast sa fokusom na ekonomski razvoj, saopštio je Evropski parlament.

Komentari (0)

Srbija