Politika

Deklaracija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije: Važan napredak na EU putu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2022

-

16:47

Deklaracija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije: Važan napredak na EU putu
Deklaracija Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije: Važan napredak na EU putu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana zasedanja parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije u Strazburu usvojena je deklaracija kojom je istaknuta važnost napredovanja Srbije na evropskom putu.

U deklaraciji je pozdravljen napredak koji je Srbija do sada ostvarila u pristupnim pregovorima, apeluje se na Evropski parlament i Evropsku komisiju da ostanu aktivni zagovornici proširenja i izražava podrška srpskom putu ka evrointegracijama, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta. Poslanici su u deklaraciji istakli i da će napredak referome vladavine prava i dijalog Beograda i Prištine odrediti tempo pristupanja i pozdravili činjenicu da je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije.

U deklaraciji se pozdravlja i posredovanje EU u dijalogu između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou da bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa između strana i ponavlja da se sva otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog posredstvom EU.

Osuđuju se sve jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost i ponavlja potreba da se u potpunosti sprovedu svi postignuti sporazumi u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU bez daljeg odlaganja.

Poslanici EU pozdravili podršku celovitosti Ukrajine

Poslanici pozdravljaju podršku Srbije nezavisnosti i celovitosti Ukrajine, odbijanje da prizna referendume u četiri ukrajinske oblasti koje su se pridružile Rusiji, ali i podseća da se Srbija nije uskladila sa restriktivnim merama protiv Ruske Federacije koje Evropa uvodi zbog ruske agresije.

U dokumentu je izražena zabrinutost zbog relativno niskog nivoa javne podrške za članstvo u EU u Srbiji, ponavlja da je EU daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator.

U deklaraciji je naglašena važnost međustranačke debate i političkog dijaloga u novokonstituisanom parlamentu kao suštinski element demokratije i ključni faktor za širok politički konsenzus o reformama u vezi sa pristupanjem EU.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Ona pozdravlja i prethodnu konstruktivnu ulogu zakonodavne vlasti u drugoj fazi organizovanog međupartijskog dijaloga od strane Narodne skupštine i uz posredovanje Evropskog parlamenta.

U deklaraciji je pozdravljena promena Ustava nakon referenduma održanog u januaru 2022. godine, koja imaju za cilj jačanje nezavisnosti pravosudnog sistema i unapređenje transparentnosti i delotvornosti pravosudnih institucija u Srbiji i podseća da ove reforme igraju ključnu ulogu u unapređenju procesa pridruživanja Srbije EU.

Deklaraciju su podržali poslanici Evropskog kao i srpskog parlamenta, a 14. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanj između EU i Srbije održan je juče i danas u Strazburu.

Ovo je bio prvi sastanak Odbora od izbora u Srbiji u aprilu ove godine, a na sastanku je učestvovala i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija