Politika

Dačić sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava: Sprovođenje pravde je zajednički interes

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

22:05

Dačić sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava: Sprovođenje pravde je zajednički interes
Dačić sa specijalnim izvestiocem UN za ljudska prava: Sprovođenje pravde je zajednički interes - Copyright Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je Fabiana Salviolija, specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacija i garancija za neponavljanje.

Salvioli boravi u zvaničnoj poseti Srbiji od 22. novembra do 2. decembra kako bi se upoznao sa merama koje se na nivou države i društva preduzimaju na planu utvrđivanja istine o činjenicama koje su dovele do kršenja ljudskih prava tokom sukoba u regionu iz devedesetih godina 20. veka, uključujući utvrđivanje odgovornosti, reparacije žrtvama, proces memorijalizacije i garancije za neponavljanje.

Tanjug/MSP/Dijana Vukomanović

 

Izrazivši podršku aktivnostima i mandatu specijalnog izvestioca Salviolija, u skladu sa deklarisanom spremnošću Srbije za blisku saradnju sa svim mehanizmima specijalnih procedura Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Dačić je ukazao da je naš zajednički interes da doprinesemo boljem međusobnom razumevanju i sprovođenju pravde, kao važnog dela procesa pomirenja u regionu koji se još uvek suočava sa posledicama prošlih konflikata.

Dačić je naglasio važnost tretiranja svih žrtava na isti, pravedan način, s čim u vezi je izrazio nadu da će izveštaj o poseti našoj zemlji, koji će specijalni izvestilac predstaviti na Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, doprineti rešavanju otvorenih pitanja, pomirenju i boljem razumevanju među svim narodima u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija