Politika

Stano o imenovanju Rašića: Važno da se poštuju procedure, pozivamo obe strane da rade na povratku Srba u institucije

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

18:05

Stano o imenovanju Rašića: Važno da se poštuju procedure, pozivamo obe strane da rade na povratku Srba u institucije
Stano o imenovanju Rašića: Važno da se poštuju procedure, pozivamo obe strane da rade na povratku Srba u institucije - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Stano je u reagovanju povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama za Tanjug rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

"Od vitalnog je značaja da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa ustavom Kosova, a u ovom konkretnom slučaju pozivamo Kosovo da osigura da se poštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu", izjavio je Stano za Tanjug.

U ime Evropske unije on je pozvao obe strane da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

"Pozivamo obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji", naglasio je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao je ranije danas lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak.

Komentari (0)

Srbija