Politika

Nenad Rašić imenovan za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RSE

01/12/2022

-

12:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić imenovan je za ministra za zajednice i povratak u Vladi Republike Kosovo, saopštila je vlada Kosova. Regujući na imenovanje, Srpska lista je najavila žalbu kosovskom Ustavnom sudu, dok Petar Petković, direktor Kancelarije za KIM ocenjuje da su tim činom pogažena sva prava Srba.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, imenovao je danas gospodina Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak u Vladi Republike Kosovo. Premijer Kurti je čestitao Rašiću na novim institucionalnim dužnostima i odgovornostima u Kosovu, navodi se u kratkom saopštenju.

Medija centar iz Čaglavice objavio je da će Rašićeva savetnica na novoj dužnosti biti predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković. Ovu informaciju za njih je potvrdio i sam Rašić.

Rašić je u poslednjih nekoliko godina delovao kao srpski opozicioni političar na Kosovu ali je pre formiranja Srpske liste 2013. godine bio poslanik u Skupštini Kosova, kao i u Vladi, piše RSE.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ga je 2020. godine imenovao i za direktora Kancelarije za zajednice, ali je on brzo dao ostavku jer je protiv njega Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu.

U međuvremenu ga je Osnovni sud u Prištini oslobodio optužbi koje su mu se stavljale na teret, a ticale su se "zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja".

Rada Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski  parlament.

Ipak, nakon što su poslanici Srpske liste početkom novembra podneli ostavke u Skupštinu Kosova “ušao” je Cvetko Veljković, koji je bio kandidat GI Sloboda, pravda, opstanak.  Međutim, dva dana nakon što je položio zakletvu Veljković je napustio ovu Građansku inicijativu.

Srpska lista: Protivustavna odluka

"Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prištinskoj vladi, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija", saopštila je Srpska lista i najavila žalbu Ustavnom sudu.

"Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda", navode iz SL.

Ističu da je konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti, kako dodaju, Rašić ima podršku poslanika.

"Ovo protivustavno imenovanje Nenada Rašića je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe kojima će lični interes biti ispred nacionalnog, a koji nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", navode.

Protiv ovog "očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija" poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda, dodeje se.

Ovim se, ističu, pokazalo koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda.

Petković: Imenovanjem Rašića Kurti pogazio prava Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak privremenih institucija samouprave, Aljbin Kurti brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

"Kurtijeva marioneta Nenad Rašić zajedno sa Radom Trajković ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji, za njega Srbi nisu glasali na poslednjim izborima, već predstavlja Aljbina Kurtija i njegovu militantnu politiku prema svemu srpskom na KiM", ukazao je Petković u saopstenju.  

On je istakao da to pokazuju i rezultati sa poslednjih izbora na KiM na kojima je lista koju je kreirao Rašić osvojila 0,173 odsto glasova, za razliku od Srpske liste za koju je glasalo skoro 96 odsto srpskog naroda. 

"Čak i unutrašnji tzv. najviši pravni akt Prištine u članu 96, stav 5. predviđa da izbor ministra privremenih institucija samouprave mora imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u ovom slučaju Srpske liste, a takvu podršku Kurti nikada ne bi dobio od poslanika Srpske liste za izbor svoje marionete na ministarsko mesto", naveo je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je ocenio i da je izbor Rašića najveći dokaz onoga na šta sve vreme upozoravaju, "da na KiM postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom". 

"Zbog toga Srpska lista, kao bedem ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima jedina ima podršku zvaničnog Beograda i svoje države i nikada neće služiti vlastima u Prištini i Aljbinu Kurtiju, već jedino svom narodu", istakao je Petković.

Rašić je imenovan na poziciju ministra nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste početkom novembra podneo ostavku na ovu poziciju.

Kosovski Srbi su kolektivno u novembru napustili institucije u znak protivljenja odluci Vlade Kosova oko preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Tada su ostavke dali i poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova, ali su nakon toga novi srpski  položili zakletvu uz obrazloženje da time nastoje da spreče "opasan i antisrpski plan Aljbina Kurtija da uz pomoć sebi lojalnih kvazi Srba, u skupštini pokrene postupak promene Ustava s ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na KiM". 

Srbi su napustili i druge institucije na severu kao što je policija i pravosuđe.

 

Komentari (0)

Srbija