Politika

Zelenović na evropskom Kongresu zelenih predložio stvaranje balkanske partije zelenih

Komentari

Autor: Fonet

03/12/2022

-

23:20

Zelenović na evropskom Kongresu zelenih predložio stvaranje balkanske partije zelenih
Nebojša Zelenović - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsednik stranke Zajedno i narodni poslanik Nebojša Zelenović je na šestom Kongresu Evropske zelene partije u Kopenhagenu predložio stvaranje Balkanske zelene partije sa jednim centrom u regionu, koji će biti kao Brisel u Evropskoj uniji, saopštila je danas stranka Zajedno.

"Zapadni Balkan treba da se posmatra kao jedna celina, ukoliko želimo da rešimo sva otvorena pitanja. Samo ukoliko delujemo kao jedan entitet možemo brže ići kao EU i punopravnom članstvu", rekao je Zelenović.

On je ocenio da bi stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu snažno uticalo na ubrzanje privrednog rasta Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Grčke, ali i zemalja srednje Evrope, a pre svega toga došli bi se do sigurnog i dugoročnog uklanjanja uzroka sukoba i nestabilnosti u ovom delu Evrope.

"Srbija može snažno da pomogne EU, ukoliko EU sada pomogne Srbiji. Neophodno je promeniti način rešavanja najvećeg problema na Zapadnom Balkanu. Zajedno se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju istovremeno, a cilj je da bude postignut dogovor između svih regionalnih entiteta i EU", istakao je Zelenović.

Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu je način da svi zajedno uđemo u ubrzani proces pridruživanja EU, rekao je Zelenović i dodao da je pre toga neophodno postići potpuno usaglašavanje odbrambene i bezbednosne politike svih regionalnih činilaca međusobno i usaglašavanje između EU i usaglašene regionalne politike.

Navodeći da vreme ne radi za Srbiju, Zelenović je istakao da je Srbiji potrebna međunarodna pomoć za energetsku tranziciju, kao i pomoć da se odvoji od Rusije.

"Danas Srbija pokušava da vodi politiku kao da rat u Ukrajini nije izbio. Svet se promenio 24. februara i na Evropu je pala gvozdena zavesa. Ako ne donesemo odluku da podržimo herojsku borbu ukrajinskog naroda za slobodu i da sankcijama osuđujemo vladu koja preti nuklearnom katastrofom celom čovečanstvu, gurnućemo Srbiju u novi krug političkog pakla čije su posledice nesagledive", kazao je on. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija