Politika

Dobrica Veselinović: Talas "zelenih promena" iz Evrope stiže u Srbiju

Komentari

Autor: FoNet

11/02/2022

-

13:28

Dobrica Veselinović: Talas "zelenih promena" iz Evrope stiže u Srbiju
Dobrica Veselinović: Talas "zelenih promena" iz Evrope stiže u Srbiju - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd i kandidat za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović najavio je danas da se u Beogradu u organizaciji koalicije "Moramo" održava Balkanski samit Zelenih, koji će okupiti brojne predstavnike političkih stranaka i aktivista, i izrazio uverenje da će talas "zelenih promena" iz Evrope stići i u Srbiju.

Veselinović je, na konferenciji za novinare, istakao da će se na skupu, koji će trajati dva dana, razgovarati o budućnosti, "zelenoj, održivoj, solidarnoj i pravednoj". Prema njegovim rečima, veliki problem u Beogradu su zagađenje vazduha, problem s javnim prevozom, a Ne davimo Beograd je predstavio neka od rešenja za ta pitanja.

Veselinović je naglasio da su građani i njihovo učešće u donošenju odluka koje su važne za kvalitet života u velikom gradu prioritet za koaliciju "Moramo".

On navodi da nije video Strategiju Beograd 2030, koju je u četvrtak predstavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, jer pisanje tako važnog dokumenta ne može da prođe, a da stručna i zainteresovana javnost o tome ne bude obaveštena.

Dobrica Veselinović biće gost u emisiji Direktno sa Minjom Miletić na televiziji Euronews Srbija - petak u 21 čas.

Ne znamo šta piše u tom dokumentu, a nismo ni pitani u kakvom gradu u budćnosti želimo da živimo. To nije način, pa u skladu sa tim verovatno ni dokument nije dobar, jer je bilo potrebno konsultovati širu javnost, rekao je Veselinović.

Tomas Vajc, ispred Evropske zelene partije, rekao je da predstavnici zelenih stranaka sve više dobijaju podršku među građanima, zato što ljudi postaju svesni važnosti zdravog zemljišta, vode, vazduha, kvaliteta života, a drago mu je da to vidi i u Srbiji gde to postaje sve važnija tema.

Vajc je naglasio da stranke zelenih učestvuju u sve više vlada zemalja Evropske unije, ali i Evrope, odnosno deo su vladajuće koalicije u sedam država EU i dve van Unije. On je ukazao da je za pitanje kvaliteta vazduha jedna od ključnih mera transport, da se obezbedi efikasan i pristupačan javni prevoz, kako građani ne bi putovali svojim vozilima.

Vajc je naveo primer Beča i Austrije, gde postoje dnevne karte od jednog, odnosno tri evra za svaku vrstu prevoza.

Govoreći o grejanju, on je naglasio da je izolacija jedno od najvažnijih rešenja, čime se smanjuje potrošnja energije i čuva novac, a rešenje za pitanja otpada vidi u recikliranju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija