Politika

Lajčak u Prištini: Nije dobro što na severu KiM postoji bezbednosni vakuum, želimo da se vrati normalna situacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

06/12/2022

-

07:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na severu KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

„Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovde. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio i razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je kazao da je tema razgovora normalizacija odnosa sa Srbijom i planiranje sledećih koraka. "Takođe smo iskoristili naš susret da diskutujemo o situaciji na severu Kosova i o energiji", naveo je Lajčak na Tviteru.

On je preneo da je sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore. "Jedno je jasno, da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi", naglasio je Lajčak.

Lajčak je izrazio nadu da lokalni izbori, raspisani za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije neće izazvati nove tenzije, dok se u medijima na albanskom spekuliše da je ustvari zatražio od Aljbina Kurtija da te izbore odloži. 

"Nisam čovek rokova"

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije „čovek rokova“, ali je naveo da je sada „pravi trenutak“ i da „nema vremena za gubljenje", prenosi list. „Verujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na severu. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno”, ocenio je Lajčak.

Kako prenosi RTS, Lajčak je rekao i da u EU ne žele da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor destabilizacije. On je dodao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma.

Podvukao je da su u dijalogu i Beograd i Priština preuzele obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, a, kako je rekao, princip "pacta sunt servanda"- ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano. "U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti", zaključio je Lajčak.

Podsetimo, Vučić je posle sastanka saopštio da je u razgovoru sa Lajčakom naglasio neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje srpskog naroda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija