Politika

Čeka se odluka o učešću na samitu u Tirani, Vučić sa Lajčakom: Potrebna primena dogovora o ZSO i poštovanje volje Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2022

-

10:33

Čeka se odluka o učešću na samitu u Tirani, Vučić sa Lajčakom: Potrebna primena dogovora o ZSO i poštovanje volje Srba
Čeka se odluka o učešću na samitu u Tirani, Vučić sa Lajčakom: Potrebna primena dogovora o ZSO i poštovanje volje Srba - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saszao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nakon čega bi, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić trebalo da donese odluku o učešću na samitu EU i Zapadnog Balkana koji se sutra održava u Tirani.

"Sa Miodragom Lajčakom razmotrio sam poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine. Naglasio sam neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana", naveo je Vučić na Instagramu.

I dalje nije poznato da li je na tom sastanku bilo reči o sutrašnjem samitu, kao i kakvu je odluku Vučić doneo. 

Posetu Beogradu, ali i Prištini, Lajčak je najavio još ranije, nakon što je u Briselu između glavnih pregovarača postignut dogovor o tablicama, ali je u međuvremeno došlo do nove tačke sporenja, a to je imenovanje lidera Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi. 

Baš zbog te odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Vučić je u četvrtak rekao da niko iz Srbije neće ići u Tiranu na Samit zbog, kako je rekao, "sramne" reakcije Evropske unije na imenovanje Rašića. Nakon toga, međutim, EU se oglasila ponovo sa konkretnijom porukom u kojoj je portparol EU Peter Stano istakao da je imenovanje Rašića razočarenje, jer ne ispunjava ono što je predviđeno ustavom. Potom je predsednik Srbije saopštio da će odluka o učešću na Samitu u Tirani biti razmotrena.  

Kako sada stoje stvari, konačna odluku o učešću Vučića na samitu zakazanom za sutra, trebalo bi da bude doneta danas, a premijerka Srbije Ana Brnabić sugerisala je da bi on trebalo da ode "jer niko nema kredibilitet i ne može da se suoči sa licemerjem kao on".

Inače, i premijer Albanije Edi Rama izrazio je uverenje da će Vučić prisustvovati Samitu, ali uz ocenu da "nema drugog izbora", te da bi suprotno bilo "katastrofa za Srbiju".

A visoki funkcioner EU izjavio je da je ovo prvi put da se samit održava u regionu i da je veoma značajno da svi lideri budu prisutni na sastanku na vrhu.

"Bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputuje u Tiranu", rekao je danas zvaničnik EU na brifingu za novinare, preneo je Tanjug.

Politikolog Cvijetin Milivojević koji za Euronews Srbija smatra da je učešće na samitu neophodno i da to treba da bude "idealna prilika da Vučić poentira", da pokaže da je Beograd taj koji je spreman da pregovara, ali i da insistira da i druga strana ispoštuje svoj deo dogovora.

"Trebalo bi da ode"

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić, posle odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Nenada Rašića, koji uživa manje od dva odsto podrške Srba na KiM, protivustavno i protivno Briselskom sporazumu imenuje za ministra za zajednice i blage reakcije EU, rekao da neće putovati u Tiranu na Samit koji počinje 6. decembra, te da razume dilemu koju Vučić ima. 

Brnabić je ponovo podsetila na još šest primera "licemerja Zapada" i izostanak reakcije kada je došlo do gaženja ljudskih prava i Briselskog sporazuma - od zabrane glasanja, vraćanja problema tablica, do Kurtijevih izjava usred Berlina da za njega ne postoji Briselski sporazum, da neće implementirati ZSO, kao i na "stotine etnički motivisanih napada na Srbe".

"Rekla sam mu da treba da ide i da ih udari sa svim tim podacima", rekla je premijerka i dodala da misli da Vučić razmišlja o tome. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne. 

"Koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije", rekao je Dačić.

On je na pitanje da li smatra da rukovodstvo Srbije treba da se pojavi na samitu u Tirani rekao da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice, a to je šta raditi u ovom trenutku. 

"Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama", naveo je Dačić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je stav predsednika Aleksandra Vučića o odlasku na samit u Titani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit Evropske unije i Zapadnog Balkana i da je najznačajnija zemlja Zapadnog Balkana Srbija.

"Verovatno ni Evropska unija neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbedi prisustvo predsednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i doneti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići", istakao je Dodik odgovarajući na pitanje Tanjuga da li predsednik Vučić treba da ide na samit u Tiranu. 

I predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da bi predstojeći samit EU-Zapadni Balkan u Tirani bio besmislen bez učešća naše zemlje, jer je Srbija "najznačajnija država u ovom regionu".

Drecun je gostujući na TV Pink naveo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić proceniti da li treba da prisustvuje samitu, ali da bi, ukoliko donese odluku da ne ode, to bila "katastrofa" za EU i druge zemlje regiona.

Euronews

Milivojević je, međutim, uveren da će se Vučić naći u Tirani, ali i daje svakako bolje da ode.

"Mislim da je to idealna prilika da Vučić konačno iskoristi ono što smo mi već parafirali, i mi i kosovska strana u briselskim pregovorima, to je da se Kosovo na svim međunarodnim skupovima predstavlja onako kako je dogovoreno u Briselu, sa fusnotom uz obrazloženje koje stoji uz fusnotu. Mislim da je to idealna prililka da Vučić izgura, tim pre što će tamo sa strane EU da budu predstavnici pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, što će recimo sa Zapadnog Balkana biti predstavnici BiH koji takođe ne priznaju Kosovo. Ima li idealnije prilike da Vučić poentira, a ne da se bavi ovim perifernim temama da li je Rašić ili Trajković meritorniji predstavnik srpskog naroda, svi mi znamo da nisu", rekao je on.

Kako dodaje, i današnja Lajčakova poseta će sigurno biti pokušaj da se ubedi javnost da je Vučić kooperativan i da će se on sutra pojaviti u Tirani.

"Sutra idealna prilika da Srbija poentira, evo spremni smo da razgovaramo, tu smo, želimo da olakšamo naš evropski put ali molimo vas ispoštujte ono što je vaš deo dogovora. Tamo je najavljen dolazak Osmani, najavljena kao predsednica Republike Kosovo, tako piše u protokolu. Ako se to desi, a Vučić ode i to trpi na takav način onda ja mislim da to nije u interesu Srbije", dodao je Milivojević.

Burne reakcije na imenovanje Rašića

U kratkom saopštenju kosovske vlade objavljenom u četvrtak navodi se da je premijer Kosova Aljbin Kurti, imenovao je Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi Republike Kosovo. Kao njegova savetnica imenovana je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković.

Srpska lista nazvala je ovu odluku protivustavnom i najavila žalbu Ustavnom sudu. Ističu da je konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti, kako dodaju, Rašić ima podršku poslanika.

Evropska unija i 27 država članica pozvale su Prištinu da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice i da imenovanja ministara budu u saglasnosti za kosovskim ustavom, izjavio je dan kasnije portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano.

On je dodao da je imenovanje Nenada Rašića za njih razočarenje, jer ne ispunjava ono što je predviđeno ustavom.

"Rekli smo veoma jasno oko imenovanja Nenada Rašića, kao ministra, da je vitalno važno da sva ministarska imenovanja budu u saglasnosti za ustavom Kosova. EU i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice. To treba da se poštuje", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija