Politika

Vučić: Niko iz Srbije neće ići u Tiranu na Samit EU - Zapadni Balkan zbog reakcije iz EU na imenovanje Rašića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

18:50

Vučić: Niko iz Srbije neće ići u Tiranu na Samit EU - Zapadni Balkan zbog reakcije iz EU na imenovanje Rašića
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da niko iz Srbije neće biti u Tirani na Samitu EU i - Zapadnog Balkana 6. decembra zbog, kako je rekao, "sramne" reakcije EU povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi.

"A vi dođite lepo, uzmite dnevnice, naputujte se avionima, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, samo to radite bez Srbije, pa da vidimo šta ćete da napravite i kako", naveo je Vučić za Pink.

On je dodao da, kada se sledeći put obrate Srbiji, treba da vode računa o svemu što je usvojeno u Briselu, da li je to provedeno u delo, i da vode računa o svojim izjavama i o tome da poštuju Srbiju i građane Srbije "jer oni nisu deveta rupa na svirali bilo kome".

"Ne dam vam da ih ponižavate. Radili ste to bezbroj puta i uvek računam - možda smo mi pogrešili, možda treba da ih pustimo još jedanput...", rekao je predsednik.

Poručio je da je Kurti danas trebalo da dobije zasluženu osudu EU, a da je nije dobio.

"Dobio je nešto što mogu da razumem možda ja, a možda niko. I tako se ponašaju svaki put. Ne samo da su prekršili norme Briselskog sproazuma, već i norme međunarodnog javnog prava i sve demokratske principe i norme. I baši ih briga. Zato što je to u skladu sa interesima jedne evropske sile i sa interesima koje treba neko da provede, a protiv Srba", istakao je.

On je naveo da su u Prištini izabrali Srbe koji nemaju ničije poverenje na Kosovu i Metohiji, ali imaju poverenje Aljbina Kurtija, za koga je rekao da je "teroristički ološ", i da imaju poverenje zapadnih agentura koje su ih na to mesto postavili "miselći da će time da unište Srbiju i da nas uplaše".

"Misleći da će time da kažu - vi ste sami na svetu, ne možete ništa. Nema problema. Možete da uništtie predsednika Srbije. Možete ponovo da organizujete proteste po Srbiji. Da me ubijete. Možete šta god hoćete. Za mene je Kosovo i Metohija najveća srpska svetinja. Za mene je Srbija svetinja. Bolje je da me nema, nego da vam je predam u ruke. I neću vam je predati u ruke", rekao je Vučić. 

On je naveo da to želi da kaže pre njegovog zvaničnog obraćanja sa komesarom EU, ako, kako je ukazao, do toga uopšte i dođe, jer nije siguran da će posle njegovih reči i odluka do toga i doći.

"U subotu najkasnije ću se svakako obratiti građanima Srbije", naveo je predsednik dodajući da za taj dan sprema temeljniji i ozbiljniji odgovor.

"Sramna izjava, kada kažate, to je toliko blaga reć", rekao je Vučić i naveo da "mesecima i godinama trpi gluposti od svih u Evropi i regionu". "Bedni, antisrpski odnos koji su pokazali kroz ovu izjavu", dodao je.

On je naveo da izbor Nenada Rašića, "koji je dobio manje od jedan odsto", kao i Rade Trajković koja je bila njegovoj listi, pokazuje da u Prištini žele progon, proterivanje i nestanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Brnabić: Dočekali smo još jednu sramnu izjavu EU

Zbog izjave iz EU povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, reagovala je i premijerka Ana Brnabić koje je takođe rekla da je reakcija EU "sramna". "Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu", rekla je Brnabić.  

Brnabić je dodala da imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već je i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanom na izborima, a što je najvažnija volja.

"Ponovo pitam - nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na KiM uskraćeno pravo glasa ove godine i to dva puta, a na šta je EU reagovala jednom rečenicom u Izveštaju o napretku i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na KiM, dakle pitam EU gde su te evropske vrednosti, gde je demokratija, gde nestade vladavina prava?", navela je Brnabić.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano pozvao je danas Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu i da rade na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije. 

Stano je u reagovanju povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama za Tanjug rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne  korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

Oglasili su se i ministri odbrane i unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Bratislav Gašić i Miloš Vučević. Gašić je pružio podršku Vučiću i rekao da smo "danas imali priliku po ko zna koji put da vidimo kako se sprovode dvostruki aršini i krši međunarodno obavezujući sporazum koji je potpisan u Briselu od strane EU i njihovog saveznika i teroriste Alјbina Kurtija".

"Predsednik Aleksandar Vučić ima moju punu podršku, kako mene lično, tako i svih pripadnika MUP-a. Ministarstvo unutrašnjih poslova će zaštiti sve građane Srbije i neće dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost", naveo je Gašić.

Miloš Vučević je ocenio je da imenovanje Nenada Rašića i Rade Trajković za ministra i savetnika u privremenim prištinskim institucijama, kao i "više nego sramna reakcija EU koja kao da opravdava ovo brutalno pravno nasilјe, nije samo kršenje svih principa demokratije, međunarodnog prava i samih zakona tzv. Kosova, već nas navodi na pitanje da li nam je EU i dalјe partner ili je postala otvoreni sponzor antisrpskih akcija i želјa za etničkim čišćenjem našeg naroda na KiM". 

Komentari (0)

Srbija