Politika

Brnabić: Vučić još nije doneo odluku, ali bi trebalo da ode na Samit u Tiranu

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

23:15

Brnabić: Vučić još nije doneo odluku, ali bi trebalo da ode na Samit u Tiranu
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo odluku o odlasku na Samit EU-Zapadni Balkan i naglasila da smatra da je važno da ode tamo jer niko nema kredibilitet i ne može da se suoči sa licemerjem kao on.

"Ljudski mogu da razumem dilemu koju Vučić ima", rekla je predsedica Vlade u ''Hit tvitu'' na TV Pinku i dodala da se često pita "kako čovek ima takve živce, toleranciju i stprljenje kao što ima Aleksandar Vučić, da se na taj način bori i izbori neke stvari za Srbiju i Srbe na KiM".

Brnabić je podsetila da je predsednik Vučić, posle odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Nenada Rašića, koji uživa manje od dva odsto podrške Srba na KiM, protivustavno i protivno Briselskom sporazumu imenuje za ministra za zajednice i blage reakcije EU, rekao da neće putovati u Tiranu na Samit koji počinje 6. decembra.

 Brnabić je ponovo podsetila na još šest primera licemerja Zapada i izostanak reakcije kada je došlo do gaženja ljudskih prava i Briselskog sporazuma - od zabrane glasanja, vraćanja problema tablica, do Kurtijevih izjava usred Berlina da za njega ne postoji Briselski sporazum, da neće implementirati ZSO...kao i na stotine etnički motivisanih napada na Srbe.

"Rekla sam mu da treba da ide i da ih udari sa svim tim podacima", rekla je premijerka i dodala da misli da Vučić razmišlja o tome. 

  Kako kaže, ''lako je reći neka ide, lepo je reći trebalo bi predsednik da ide, ali on će trpeti sve te pritiske, prolaziti kroz licemere, moraće da trpi sve te laži, a mora da sačuva interese Srbije, da ne ugrozi investicije, stabilnost zemlje''.

Situacija je teška, rekla je predsednica Vlade Srbije. "To je teret koji predsednik mora da ponese. Mislim da im niko bolje od njega ne kaže u lice istinu i plastično im ne objasni situaciju", rekla je ona i naglasila da Vučić upravo može to da učini baš onako kako je uspeo da se izbori da KiM ne bude zatvoreno pitanje.

 Naglasila je da predsednik može sve to da uradi jer je on i niko drugi uspeo da osmisli i implementira kampanju otpriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

 Svi možemo da se busamo u grudi da smo uradili nešto, ali otpriznavanja je smislio predsednik Vučić i isplanirao sve strateški, rekla je ona. 

"Zato mi je važno da on bude u Tirani, važno je da bude on jer niko nema takav kredibilitet kao on, kada god se vidim sa bilo kojim liderom on kaze, voleo Vučića ili ne, da je Aleksandar Vučić jedan od njauticajnijih lidera Evrope", rekla je Brnabić.

"On će ih najbolje suočiti sa njihovim licemerjem, volela bih da budem muva u sobi da čujem šta će im reći", kazala je premijerka.

  Komentarišući situaciju na KiM, rekla je da će biti egzodusa ako bude uvedena vizna liberalizacija sa EU.

 "Slušate Kurtija gde se poziva na izveštaje i analize da su svetski šampioni u zaštiti ljudskih prava", rekla je Brnabić i naglasila da je realnost sasvim drugačija i da ne zna odakle Vučiću snage da trpi sve to na sastanicima sa Kurtijem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija