Politika

Izbori na severu još jedna "tačka ključanja": Posle novih incidenata na Kosovu, sve više poziva da se glasanje odloži

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

07/12/2022

-

20:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U danu kada su evropski zvaničnici potvrdili da su Beogradu i Prištini dostavili novu verziju predloga o normalizaciji odnosa i dok je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak boravio u Prištini, u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zubinom Potoku začulo se više eksplozija. Najnoviji incidenti dokazali su još jednom da je situacija na severu KiM tenzična, a u takvim uslovima sve je više poziva na odlaganje lokalnih izbora zakazanih za 18. decembar.

Iako je pitanje tablica, koje je dugo pretilo da izazove eskalaciju na terenu, zasad sklonjeno sa stola, ono što preti da izazove nove probleme jesu vanredni lokalni izbori zakazani nakon što su gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podneli ostavke. Srpska lista najavila je da na tim izborima neće učestvovati, a od srpskih stranaka na listi će se naći jedino Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića.

Neučešće Srba, kako su upozorili stručnjaci, dovodi do opasnosti da na severu budu formirane lokalne vlasti koje neće imati legitimitet i podršku većinskog stanovništva. I pre nego što je u utorak došlo do incidenata, mediji na albanskom preneli su da je Lajčak od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio njihovo odlaganje. Da uslova za mirno održavanje izbora nema kasnije je potvrdio i predsednik Centralne izborne Komisije Kosova Krešnik Radonići, a ponovio čak i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Na pomenute pozive zasad od predstavnika prištinskih institucija ne stižu odgovori, iako je do održavanja izbora ostalo tek nešto više od nedelju dana. Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov za Euronews Srbija kaže da mu se čini da je ovo "slična šema" kao i sa tablicama, gde i jedna i druga strana žele da pokažu da su uporne u svojim stavovima. 

Da li će i ovog puta "jedan poziv", i to u poslednjem trenutku, promeniti sve, ostaje još da se vidi, a zvanični Beograd iščekuje ishod susreta prištinskih zvaničnika sa američkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji na Kosovo stiže u ponedeljak.

"Izbori trenutno najveća opasnost"

Nakon odluke Srba da napuste sve kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, na severu Kosova nastupila je neizvesnost, a kako će i da li će izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, za šta je overeno 12 kandidatura, da budu organizovani bez podrške Srba ostalo je veliko pitanje. 

Kako je prenela Gazeta ekspres, Lajčak je u utorak u Prištinu došao upravo sa zahtevom da oni budu odloženi kako bi se Srpska lista ubedila da učestvuje. A ukoliko Srpska lista ne bi učestvovala može da se dogodi "faktička realnost koju odavno Priština priželjkuje", rekao je ranije za Euronews Srbija docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"U ovom trenutku najveća opasnost jesu izbori koji su raspisani za sredinu decembra i na tim izborima, ukoliko Srpska lista ne učestvuje, može da se desi faktička realnost koju već odavno priželjkuje Priština, da njima podobni akteri iz reda manjinskih zajednica na severu se kandiduju i vrše vlast u severnim opštinama, a mislim da je to najgori mogući scenario jer bi se onda formirale lokalne vlasti koje nemaju nikakav legitimitet i podršku većinskog stanovništva", rekao je on.

Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, jedino rešenje koje može da garantuje trajnu stabilnost na severu to da se Srbi vrate u institucije i da učestvuju na izborima, a preduslov za to jeste da makar počne razgovor oko formiranja Zajednice srpskih opština, koju je Priština dosad izričito odbijala.

Prema mišljenju Popova, obe strane trenutno "utvrđuju pazar", gde sa jedne strane Kurti pokušava da pokaže da on može da kontroliše situaciju na severu, dok Beograd naprotiv želi da dokaže da to nije moguće bez njihove saglasnosti i Srpske liste.

"Time se pokazalo da sa ovim što se dešavalo oko tablica i ovo juče što se desilo, a to je tek uvertira, nagoveštaj onoga što bi se moglo dešavati i pokazuje da postoji veliki potencijal na severu kada je reč o Srbima da dođe do incidenata. I jedna i druga strana želi da pokaže da je ona uporna u svojim stavovima i da neće da popušta, prema tome sve su varijante u igri, videćemo šta će se dalje dešavati", rekao je on.

"Nema uslova za održavanje izbora"

Kosovska policija saopštila je, podsetimo, u utorak da se sumnja da je u popodnevnim časovima došlo do pucnjave i eksplozija u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice, ali da nije bilo povređenih. Iz policije su naveli "da su demonstranti demolirali prostorije opštinske izborne komisije", prenela je Koha ditore.

Policija tvrdi da kontinuirano prati i procenjuje bezbednosnu situaciju, kao i da preduzima neophodne mere za sprovođenje zakona i odluka nadležnih organa, a sirene za uzbunu začule su se u Zubinom Potoku, na severu Kosovske Mitrovice i u Leposaviću.

Predsedavajući CIK Krešnik Radonići izjavio je potom da, s obzirom na dešavanja na severu Kosova, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu. Dodao je da je nepravedno ugožavati živote funkcionera CIK-a.

Euronews/Anđelka Ćup

 

"Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo sa našim planom kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji opasnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je i u izveštaju medija da je pristup našim kancelarijama problematičan, a važni su i magacini, biračka mesta, a mi nemamo pristup. Ako na biračka mesta idemo sa policijom naoružanom do zuba, onda vidite kakve izbore pokušavamo da pripremimo i organizujemo", rekao Radonići.

Dodao je i da čeka bezbednosni izveštaj kosovske policije, te da će potom obavestiti i kosovsku predsednicu Vjosu Osmani.

"Ne mogu nikoga da ugrozim. Svaka pretrpljena šteta je naša odgovornost. Ostalo je da narednih dana komuniciramo sa policijom, da dobijemo izveštaj, a onda ćemo ga poslati predsednici. Što se našeg rada tiče, spremni smo da završimo zadatke, ali ako imamo uslove", napomenuo je on.

I američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD osuđuju one koji su primenili nasilje tokom incidenata u utorak i izražavaju zabrinutost zbog toga što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca.

"Sjedinjene Države osuđuju one koji su primenili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu Kosova. Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave i ugrožavanje života nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Odgovarajući na ovo, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da Priština ima kapacitet da obezbedi održavanje izbora u opštinama na severu KiM.

"Kosovska policija pravi svoje planove i na osnovu njene procene povećavamo kapacitete. On je dao mišljenje. Mi to veoma cenimo, ali odgovarajuće procene daju relevantne institucije", rekao je Svečlja.

Nova runda pritisaka na Beograd i Prištinu?

U jeku najnovijih tenzija i osim poziva koji su se dosad mogli čuti, najavljeno je da će Prištinu u ponedeljak posetiti Gabrijel Eskobar. On bi trebalo da se sastane sa premijerom kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, a prema navodima prištinskog Kanala 10, američki zvaničnik dolazi zbog tenzija na severu, kao i nove verzije predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini. Reč je o takozvanom francusko-nemačkom predlogu koji već neko vreme izaziva veliku pažnju i koji će, kako je najavljeno u Briselu, da bude implementiran u dijalog.

Ipak, on i dalje ne zadovoljava Beograd. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju. 

"Nisu izašli u susret onome što je traženo. Mi smo spremni da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim što smo nedvosmisleno jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i šta nismo spremni da privatimo", rekao je on.

Podetimo, šta sve tačno piše i u staroj i u novoj verziji nije poznato u javnosti. O detaljima se zna tek onoliko koliko su zvaničnici davali informacija, a jedna od stavki koju je ranije izneo Vučić jeste da Beograd odobri članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama u zamenu za brže evropske integracije i ekonomsku korist.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija