Politika

Zaracin: Priština zna da mora da se razgovara o ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

09:08

Zaracin: Priština zna da mora da se razgovara o ZSO
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da Priština zna da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO).

''ZSO je bila dogovorena u 2013. godini u Briselskom sporazumu i mislim da je to jasno i Prištini da ta diskusija mora da se održi“, rekao je Zaracin za Tanjug.

Što se tiče sadašnje situacije u dijalogu Beograda i Prištine, Zaracin, koji je juče u Briselu učestvovao na panel diskusiji na Samitu EU-ZB, u organizaciji ''Friends of Europe'', kaže da je situacija napeta.

''Imamo veoma napetu situaciji u dijalogu, a pogotovo što se tiče Severne Mitrovice. Želimo da situacija bude stabilna i bezbedna. To znači da sve treba da bude preduzeto sa obe strane, da budu fleksibilne kako ne bi došlo do eskalacije“, kazao je nemački izaslanik.

Zaracin je govoreći o sadržini ažuriranog evropskog predloga koji su podržale Francuska i Nemačka, a za koji je utorak u Tirani šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao da je poslat u Beograd i Prištinu, ponovio da je bitno otklaniti nedoumice oko toga čiji je to predlog.

''To je evropski predlog. To je jasno od početka. Prvi put je bio predstavljen od strane Miroslava Lajčaka u ime EU, zajedno sa savetnicima predsednika (Francuske Emanuela) Makrona i kancelara (Nemačke Olafa) Šolca kada su bili u regionu. Ako hoćete da imate snažnu poziciju tamo, možete je jedino imati ako je jasno da je to evropski predlog'', kaže Zaracin.

Na pitanje šta je sada prioritet, da li je to rešavanje  institucionalne situacije, što znači učešće Srba u privremenim prištinskim institucijama kako bi se izbegla bezbednosna kriza i strane se posvetile drugim problemima, Zaracin kaže da je „veoma važno da se sadašnja situacija razreši i da se srpska strana vrati u institucije i pruža usluge građanima sa severa''.

On je naglasio da pitanje povratka Srba u institucije, međutim, ne treba da bude izgovor da se obustavi dijalog o drugim problemima.

''To vas ne sprečava da govorite o drugim stvarima'', kazao je nemački zvaničnik.

 

Komentari (1)

Драган

08.12.2022 10:50

Подметачина западних лицемера. Шта има Припштина да разговара о СЗО - о СЗО се већ разговарало и договор је потписан, има само да се спроведе у дело што је већ договорено, а не да се поново разговара о нечему о чеме је већ разговарано, закључено и потписано.

Srbija