Politika

Počela konferencija "Svet 2023" o političkim, poslovnim i društvenim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

11:45

Počela konferencija "Svet 2023" o političkim, poslovnim i društvenim pitanjima
Počela konferencija "Svet 2023" o političkim, poslovnim i društvenim pitanjima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Konferencija "Svet u 2023”, na kojoj će se dikutovati o političkom, poslovnom i društvenom ambijentu Srbije i regiona, kao i o pitanjima od značaja u narednoj godini, održava se u Domu Narodne skupštine.

Učesnicima se na početku video porukom obratio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Uticaj neplaniranih i iznenadnih događaja na naše živote je veći nego ikada do sada. Niko nije mogao da predvidi pandemiju ili krizu i rat u Ukrajini", rekao je Dačić.

On je naglasio da niko u svetu nije u stanju da planira na duži rok, o čemu govori činjenica da, kada je reč o nabavci najvažnijih energenata, čitav svet planira od danas do sutra.

"Naša ekonomija je integrisana u sistem međunarodne ekonomije i u tim kriznim okolnostima se testira snaga svakog sistema. Mogu slobodno da kažem da je Srbija među zemljama koje su imale najbolje odgovore i rezultate u veme krize", rekao je Dačić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da su državne finansije stabilne, što nam dozvoljava ulažemo u infrastrukturu, imamo priliv investicija koji oogućava privredni rast i rast plata i penzija. "Imamo stabinu političku situaciju, a ovakva politika predsednika Republike, vlade i parlamenta je jedina koja može da bude uspešna u ovo krizno vreme", ocenio je Dačić.

On je primetio da zbog toga što Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku, postoje veliki pritisci kojima se od nas traži da ne vodimo računa o sebi, već o nekom drugom. "Ali od nas neće dobiti to što traže za KiM, struju, naftu i gas, investicije. Srbija nije izazvala ni jedan međunarodni problem, ali hoće da bude deo rešenja", poručio je Dačić.

Konferenciju je otvorio predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić. Očekivanja od naredne godine i prioritete svojih resora izneli su ministri građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović, za javna ulaganja Marko Blagojević, za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov i ministar zadužen za ravnomeran regionalni razvoj Edin Đerlek.

Na konferenciji, u organizaciji kompanije Color Media Communications, govoriće ambasadori SAD, Italije, Indije, Egipta, Ukrajine i Španije i predstaviće izazove sa kojima će se suočavati Evropa i svet. U panelu privrednih lidera Srbije i regiona učestvovaće predstavici nekoliko domaćih i inostranih kompanija.

Orlić: Možemo obećati da ćemo se boriti za mir i razvoj

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da, u vreme kada je teško davati bilo kakva obećanja za 2023. godinu, može da obeća da će se država boriti za održavnje politike stabilnosti i mira i ekonomskog razvoja.

"Srbija je pokazala da je politički odgovorna i stabilni i tako ćemo nastaviti i dalje. Jačaćemo infrastrukturu, da podižemo plate i penzije i nastavićemo da se intenzivno bavimo pitanjem novih investicija i da vodimo svoju samostalnu, slobodnu i suverenu politku, jer to narod očekuje, ali i zato što to obezbeđuje sve ostalo o čemu sam govorio", rekao je Orlić, otvarajući godišnju konferenciju "Svet u 2023." u organizaciji Color media communications.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Orlić je primetio da je posledice pandemije i rata u Evropi nemoguće ne osetiti i da je o događajima naredne godine teško govoriti i zbog teške situacije na KiM. "Srpski narod na KiM se bori za ono što bi trebalo da se podrazumeva u svim delovima sveta.

Oni žele mir sa svoju decu, budućnost i pravo na život, a sa druge strane su ljudi koji su izgubili razum. Srbija se grčeviti bori za mir, svoja narod i njegova prava i u takvoj situaciji teško je govoriti o predviđanjima", istakao je Orlić.

On je naglasio da državni organi stalno pozivaju međunarodne aktere da pomognu u očuvanju mira i ocenio kao je u ovom svetu izuzetak da se neko odnosi pošteno prema obavezama koje je peuzeo i da poštuje međunarodno pavo ili osnovačku povelju UN.

Predsednik Narodne skupštine je istakao da je tokom 2022. sproveden referendum kojim je ojačana vladavina prava u Srbiji, da su održani izbori po visokim demokratskim standardima čiji rezultati obebzeđuju kontinuitet dosadašnje politike i da je izabrana vlada koja je kadra da se nosi sa svim izazovima koji nas očekuju.

Orlić je zaključio da je Skupština na predlog Vlade usvojila budžet za narednu gdinu za koji je ocenio da pokazuje kakva očekivanja imamo u budućnmosti, odnosno da ćemo nastaviti ekonomski razvoj.

Komentari (0)

Srbija