Politika

Agenciji za četiri godine prijavljeno sedam lobističkih kontakata

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2022

-

19:05

Agenciji za četiri godine prijavljeno sedam lobističkih kontakata
Agencija za sprečavanje korupcije - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Agenciji za sprečavanje korupcije je za četiri godine primene Zakona o lobiranju prijavljeno sedam lobističkih kontakata, izjavio je programski direktor Transparentost Srbija Nemanja Nenadić i ocenio da taj zakon nije pomogao da se približimo saznanju o uticajima na kreiranje propisa u Srbiji.

Neki od razloga za to su, kako je rekao, slabosti zakonskih rešenja, ali i nedovoljna pažnja posvećena njihovoj primeni usled čega se, dodao je, beleže samo kontakti sa profesionalnim posrednicima (registrovani lobisti), ali ne i sa licima koja zastupaju sopstvene interese ili asocijacijama koje zastupaju interese svojih članica.

Srbija ima obavezu da do kraja septembra 2023. unapredi transparentnost lobiranja, ali rad na izmenama Zakona o lobiranju još uvek nije počeo, navodi u saopštenju Transparentost Srbija koja je danas predstavila analizu "Koruptivni rizici u propisima i lobiranje u Srbiji".

U toj analizi se posebno ukazuje na veoma značajne koruptivne rizike u nizu pravosudnih zakona koji se donose radi usaglašavanja sa izmenjenim Ustavom koji uključuju preširok imunitet članova pravosudnih saveta, korišćenje pojmova koji se mogu različito tumačiti i nedovoljne zakonske garancije javnosti rada Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima.

Takođe, analiza sadrži značajne korupcijske rizike, između ostalog, u vezi sa javnošću rada i diskrecije kod zapošljavanja.

Pravni savetnik i zastupnik Transparentost Srbija Robert Sepi istakao je da trenutno mehanizam davanja mišljenja o proceni rizika od korupcije odlikuje nekoliko nedostatka, a prvi je da ne postoji dužnost da se takvo mišljenje uopšte traži kod nacrta zakona u svim slučajevima, već samo za osam taksativno navedenih oblasti.

Drugi se, kako je rekao, ogleda u činjenici da prilikom usvajanja predloga zakona nije vidljivo da li je nacrt dostavljen radi davanja mišljenja i iz kojeg razloga su odbijene preporuke Agencije, ako ih je dostavila.

Prema rečima profesorke Radmile Vasić, članice Upravnog odbora Transparentost Srbija, u prethodnih 20 godina borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je bila "ideološki proglas, ali bez programskog naboja".

"Donošene su brojne strategije, akcioni planovi, imali smo enormnu produkciju propisa, pre svega zakona i podzakonskih akata koji su vrlo često menjani. Ti propisi imaju brojne antikorupcijske norme u najširem smislu reči, a zapravo su nepotpuni i manjkavi", rekla je ona.

U ime Misije OEBS u Srbiji, koja je pomogla izradu ove analize, skup je pozdravio šef Odeljenja za vladavinu prava Stiven Fener koji je naglasio da je borba protiv korupcije bitna, čak osnovna obaveza Misije u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija