Politika

Skupština usvojila izmene Zakona o državnim službenicima, taksa na brojilo za javne servise produžena do kraja 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

22:38

Skupština usvojila izmene Zakona o državnim službenicima, taksa na brojilo za javne servise produžena do kraja 2023.
Skupština usvojila izmene Zakona o državnim službenicima, taksa na brojilo za javne servise produžena do kraja 2023. - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO DRZAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE /SANJA KNEZEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim službenicima, kojima se odlaže obaveza sprovođenja javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog povećanog obima posla do 2025. godine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je u raspravi da je Vlada predložila da se za dve godine odloži primena zakona o državnim službenicima prema kojoj se raspisuje konkurs za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima zbog povećanog obima posla.

On je naveo da je ta odredba uneta u zakon 2018.godine u cilju dalje profesionalizacije i depolitizacije javne uprave.

"U međuvremenu, desile su se stvari koje niko nije mogao da predvidi poput pandemije i nije bilo uslova i kapaciteta da se državni organi pripreme za prijem državnih službenika putem konkursa", rekao je Martinović.

On je naveo da je odlaganje roka od dve godine važno pre svega zbog pravosudnih organa, sudova i javnih tužilaštava, gde zbog povećanog obima posla na određeno vreme radi skoro 2.000 ljudi.

Režim finansiranja javnih servisa se produžava do kraja 2023.

Skupština je usvojila i zakone kojima je predviđeno da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa u Srbiji za još godinu dana, odnosno do 31.decembra 2023.

"Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju jednim delom iz budžeta Srbije, jednim delom od naplate taksi, zatim iz komercijalnih prihoda i drugih izvora", podsetio je ministar Martinović, predstavljajući dopune Zakona o javnom medijskih servisima i izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni servis. 

Imajući u vidu činjenicu da RTS i RTV obavljaju delatnost koja je od javnog interesa, a da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda zato što nisu komercijalne televizije, Vlada je, prema rečima Martinovića, predložila Skupštini da se režim finansiranja koji podrazumeva dotacije iz Budžeta Srbije i način naplate takse preko računa za utrošenu elekrtičnu energiju produži za još godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija