Politika

Usvojen Izveštaju o radu Agencije za sprečavanje korupcije: Za opoziciju nije sporan izveštaj, ali jesu rezultati rada

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

13:32

Usvojen Izveštaju o radu Agencije za sprečavanje korupcije: Za opoziciju nije sporan izveštaj, ali jesu rezultati rada
Usvojen Izveštaju o radu Agencije za sprečavanje korupcije: Za opoziciju nije sporan izveštaj, ali jesu rezultati rada - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas izveštaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije za 2021.godinu, dok su članovi Odbora iz redova opozicije kritikovali njen rad.

Direktor Agencije za sprečavanje korucije Dragan Sikimić rekao je da su Zakonom o budžetu za 2021.godinu obezbeđena sredstva za rad agencije u iznosu od oko 290 miliona dinara, a rebalansom je taj iznos bio nešto manji od 300 miliona dinara.

Prihod i zahvaljujući obuci za lobiste

Prema njegovim rečima, oko 65 odsto tih sredstava je utrošeno na plate i naknade, dodajući da je agencija ostvarila i prihod u korist budžeta putem održavanja obuka za lobiste.

Opozicioni poslanici su ocenili da je izveštaj šturo napisan i da nema informacija o suštini rada agencije, a predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić je odgovorio da je matični odbor na kojem agencija podnosi takvu vrstu izveštaja Odbor za pravosuđe, dodajući da Odbor za finansije samo kontroliše finansijsko poslovanje.

Šef poslaničke grupe Moramo-Zajedno Nebojša Zelenović istakao je da je korupcija veliki problem, ne samo u Srbiji već na Zapadnom Balkanu. On je izrazio sumnju u tom pogledu kada je reč o izgradnji fudbalskih stadiona u Srbiji i naveo kao primer stadion u Leskovcu.

"Kada se sve uzme u obzir i da su sve cene porasle, ne može stadion da košta više od 10 miliona evra, a vidimo da u Leskovcu košta 100 miliona evra", rekao je Zelenović.

Zelenovićeve tvrdnje odbacila je poslanica Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve Ana Beloica rekavši da stadion u Leskovcu ne košta toliko već četiri puta manje.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da finansijski plan Agencije, odnosno izveštaj nije sporan, ali da jesu rezultati rada. Smatra da u Srbiji postoji sistemska korupcija, da postoji monopolizacija privrede, a poručio je direktoru Agencije da se od njih očekuje da rade nepristrasno.

"Verovatno znate da je Agencija meni proverala imovinu od 2010. do 2020. Nemam ja ništa protiv, ali me zanima ko je još od funkcionera vlasti imao takvu kontrolu imovine i prihoda? Možda zato što sam vas pominjao da ste bili na imanju Jovanjica kod Predraga Koluvije", rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da je Srbiji potrebna Agencija za sprečavanje korucpije, ali, kako je istakao, ona mora da bude profesionalna.

Sikimić: Nije bilo diskriminacije

Poslanik grupe "Ujedinjeni" Vladimir Obradović ocenio je da je reč o "oskudnom" izveštaju jer se, kako je primetio, u njemu ne nalazi ništa o korupciji.

Arsić je odgovorio poslanicima opozicije da imaju brojne instrumente da se žale ukoliko sumnjaju da negde postoji korupcija, od Državne revizorske institucije, do Uprave za sprečavanje pranja novca.

Takođe je ukazao da mogu da postave poslanička pitanja i da traže konkretne odgovore od institucija.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije je odgovorio da oni rade po Ustavu i zakonu bez diskriminacije.

"Svake godine se donosi godišnji plan provere (imovine) koji se objavljuje na sajtu. Dostupan je svima, a poslanici su najviše proveravana kategorija", naveo je on.

Sikimić je odbacio Zelenovićeve tvrdnje da je bio diskriminan u pogledu kontrole u izbornoj kampanji.

"Onaj ko je imao najviše aktivnosti, on je najviše bio napadan i imao je najviše predmeta, odnosno najčešće je bio proveravan. Nije postojala diskriminacija niti po osnovu pripadnosti stranci niti po bilo kom drugom osnovu", rekao je Sikimić.

Komentari (0)

Srbija