Politika

UKLANJANJE BARIKADA NA SEVERU KIM Otvoreni svi prelazi, Vučić: Čeka nas teško vreme po pitanju Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

30/12/2022

-

08:09

UKLANJANJE BARIKADA NA SEVERU KIM Otvoreni svi prelazi, Vučić: Čeka nas teško vreme po pitanju Kosova i Metohije
UKLANJANJE BARIKADA NA SEVERU KIM Otvoreni svi prelazi, Vučić: Čeka nas teško vreme po pitanju Kosova i Metohije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 19 dana, koliko su Srbi na severu KiM protestovali na barikadama, počelo je njihovo uklanjanje. Kosovski Srbi su odlučili da će ukloniti barikade nakon što su, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ispunjena tri uslova: policajac Dejan Pantić, koji je bio uhapšen 10. decembra, iz zatvora je stigao svojoj kući; KFOR je saopštio da je KBS-u potrebna njihova saglasnost za odlazak na sever Kosova, a SAD i EU su iznele garancije da neće biti hapšenja i procesuiranja Srba zbog mirnih protesta i barikada na KiM.

Ključni događaji:

  • Uklanjaju se barikade na severu
  • Ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije
  • Kurti: Nije bilo tajnog dogovora s Beogradom o uklanjanju barikada
  • Američki ambasador u Prištini: Osnivanje ZSO nema alternativu, to je pravno obavezujući sporazum
  • Vučić: Izbegnuta katastrofa, čeka nas teško vreme po pitanju KiM
  • Lajčak:Važno da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu
  • Hil za Euronews Srbija: Važno je iskoristiti zalet ka političkom rešenju za Kosovo, napori u tom pravcu posle praznika
  • Francuski MIP pozdravlja uklanjanje barikada, poziva na napredak ka sporazumu

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

23.40 Edita Tahiri: Ubeđena sam da je Kurti prihvatio ZSO

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izrazila je danas uverenje da je premijer Kosova Aljbin Kurti već prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština. Ona je za T7 ocenila da barikade na severu Kosova i Metohije ne bi bile uklonjene da nije bilo političkog dogovora Beograda i Prištine.

"Uverena sam da je prihvatio ZSO kao deo procesa konačnog sporazuma o kojem će se naravno pregovarati“, izjavila je Tahiri.

21.30 Vučić: Albanci se nisu zaleteli na barikade jer bi naišli na tvrd orah

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom najnovijih dešavanja u vezi sa KiM, da se naša država borila da sačuva srpski narod na KiM, ali i da sačuva mir.

On je gostujući na TV Prva rekao da se Albanci nisu zaleteli 20 dana da sklone barikade, jer su bili svesni da bi naišli na veoma tvrd orah i žestok otpor naroda, ali i ozbiljan odgovor Beograda. Opširnije u odvojenom tekstu.

19.57 Kurti: Nije bilo tajnog dogovora s Beogradom o uklanjanju barikada

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je danas da je postojao tajni dogovor sa Beogradom o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije.

Kurti je naveo da je jedina garancija koju je Priština dala predstavnicima međunarodne zajednice to da ne postoje spiskovi za hapšenje Srba na severu pokrajine i kategorički je negirao da je dao garancije za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri. Dodao je da su sastanci u vezi sa situacijom na severu KiM održani samo sa predstavnicima Kfora i Euleksa i ambasadorima Kvinte i SAD.

19.43 Američki ambasador u Prištini: Osnivanje ZSO nema alternativu, to je pravno obavezujući sporazum

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer poručio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) nema alternativu, da je dogovor o njenom osnivanju pravno obavezujuć i da SAD neće menjati stav o tome.  Hovenijer je poručio da "nijedna država ne može da odlučuje koje će pravno obavezujuće sporazume da sprovode, a koje neće", prenosi Reporteri.

19.10 Mirno na severu Kosova: Otvorena dva administrativna prelaza, ostala barikada na Novom mostu

Posle ukidanja barikada i otvaranja dva administrativna prelaza, na Jarinju i Brnjaku, mirno je naseveru Kosova, javlja reporterka Euronews Srbija sa terena. Jedna barikada nije uklonjena, to je barikada na Novom mostu na zaobilaznici oko Kosovske Mitrovice.

Nespokoj uliva je prisustvo pripadnika Specijalne kosovske policije, kako u blizini Jarinja i Brnjaka tako i na takozvanom Bistričkom mostu na putu između Kosovske Mitrovice i Leposavića gde specijalci s dugim cevima i dalje zaustavljaju i legitimišu putnike.

Euronews

17.17 Zaharova: Nema održivog rešenja za KiM dok se ignoriše ZSO

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da trenutno postignuto smirivanje tenzija između Beograda i Prištine uz posredovanje Zapada ne može biti održivo dok se ignorišu važna pitanja za srpski narod.

"Postignuti kompromis uz 'čvrste garancije' Zapada teško da se može nazvati održivim. Presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje prava bezbednosti Srba u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, je ignorisano", izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Kako Zaharova ocenjuje, sve dok Priština ne ispuni obavezu koju sabotira već deset godina, situacija će ostati ista uz stalnu opasnost od ponove eskalacije sukoba. Ona dodaje da se iz izjava prištinskih vlasti vidi da ne nameravaju da odustanu od ideje da silom kontrolišu delove koje naseljavaju Srbi.

16.00 Uključenje reporterke Euronews Srbija sa Kosova i Metohije

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, barikade su sada sklonjene sa puteva, a ostale su samo one koje zbog neispravnosti vozila i kamiona ne mogu biti uklonjene. Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su otvoreni. Opširnije pogledajte u uključenju.

Euronews

14.00 Otvoreni administrativni prelazi na severu Kosova i Metohije

Administrativni prelazi na severu Kosova i Metohije koji su bili zatvoreni zbog postavljenih barikada upravo su ponovo otvoreni, potvrdila je kosovska policija.

13.55 Dačić: Stalno govorimo o gašenju požara, to pokazuje da Kurti ne želi dogovor

šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da možemo samo očekivati neku novu temu koja bi bila neki novi izvor moguće eskalacije.

Kao što vidite, sama činjenica da stalno razgovaramo o gašenju požara pokazuje da Kurti ne želi dogovor. Kada dođu predstavnici međunarodne zajednice i razgovaraju s Vučićem i sa mnom, kažu: svesni smo da je teško postići dogovor dok je Kurti tu", rekao je Dačić.

Iz međunarodne zajednice su stigle, kako je rečeno, nikada jače garancije da će Srbi biti zaštićeni. Dačić napominje da je poverenje u međunarodnu zajednicu, ipak, narušeno.

"Stepen poverenja je veoma narušen kada je reč o predstavnicima međunarodne zajednice. Ono o čemu smo razgovarali pre devet godina i dalje je aktuelno. Prva tema za nas nije postizanje ili očekivanja da donosimo neki finalni dogovor o KiM, već realizacija davno dogovorenog – formiranje ZSO, uključujući i sve ove stvari kojima smo i ovih dana bili svedoci koliko mogu da unesu nestabilnost – način regulisanja situacije na severu KiM, na koji način kosovska policija može biti prisutna", naveo je Dačić.

13.36 Vučević: Postigli smo malu diplomatsku pobedu

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da dogovorom koji je doveo do uklanjanja barikada Srbija može da bude zadovoljna, ali ne preterano jer i dalje postoje problemi.

Kako je rekao Vučević za TV Happy, i dalje nije lak život za Srbe na KiM i dalje kosovsko-metohijski čvor nije odvezan, nije rešeno to pitanje koje nas prati i identifikuje godinama, decenijama i vekovima.

"Dobro je da po prvi put ili posle dužeg vremena Srbi ništa nisu morali da daju ili Srbija ništa nije morala da daje ili da oduzima neka svoja prava već je dobila neke garancije ili neke dodatne akte kojima se koliko toliko garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević.

Dodaje da niko nije u zabludi da su stvari idealne i da je sve ovim rešeno.

"Mislim da smo postigli malu diplomatsku pobedu. Dvojica naših sunarodnika su na slobodi. Dobili smo prvi put takve akte od Kfora kojima se obavezuju kako će se kontrolisati ulazak kosovskih snaga bezbednosti na sever. I naravno izjave Evropske Unije i SAD po pitanju bezbednosti i daljeg životnog opstanaka Srba na Kosovu i Metohiji", navodi.

Pozdravio je sve Srbe na KiM koji su pokazali hrabrost, odlučnost i mudrost što su se na jedan demokratski i dostojanstven način borili za svoja osnovna ljudska prava i slobode.

11.23 Ostala još jedna barikada

Kako javlja reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup, sve barikade su uklonjene osim one na Novom mostu. U pitanju su dva šlepera koja su pre dve večeri zapaljena zbog čega je otežano njihovo uklanjanje.

Euronews/Anđelka Ćup

 

10.55 Vučić: Čeka nas teško vreme po pitanju Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa mladićem koji je uhapšen na Gazimestanu, rekao da u prvoj polovini januara očekuje međunarodne predstavnike u Srbiji.

"Očekujem da mi u prvoj polovini januara dođu ovi velikani iz sveta, da mi održe vakelu kako treba da sklopimo sporazum koji se njima sviđa, a kod mene izaziva mučninu, ali mi je to posao. Lepo ću da ih dočekam i da se pravim da mi je mnogo lepo. I onda će to mučenje da se nastavi sa Kurtijem - pričamo da znamop da neće da uradi nikad ništa, ne bi gradio poverenje sa četiri baze, ne bi tukao ljude svakog dana, ali... Neki će da budu srećni jer misle da će to da bude omča oko vrsta Vučiću. Ne, to je omča oko vrata Srbiji. Njima je važno da se ta omča vidi oko mog vrata, a baš ih mnogo briga za Srbiju. Čeka nas teško vreme po pitanju KiM, ali borićemo se. I sada smo se borili i izborili za dobre papire i sačuvali mir i stabilnost. Do sada nisu uspeli ni prst na levoj ruci da nam slome, a kamoli kičmu", istakao je Vučić.

Predsednik kaže da je jutros kontaktirao i evropske predstavnike moleći ih da povedu računa.

"Situacija je mnogo teža nego što misle, srpski narod je odlučan da ne dozvoli teror, plašim se neogovornsti međunarodnih predstavnika i Prištine", rekao je.

Vučić je rekao i da je na KiM "izbegnuta katastrofa".

"Večeras ću govoriti o detaljima zašto smo izbegli katastrofu i zašto se prištinske vlasti nisu usudile da dođu na sever KiM. Svakako bismo imali katastrofu sa NATO-om. Uspeli smo da izbegnemo u ovom trenutku, ali narod više neće da trpi teror", dodaje.

10.40 Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj

Kosovska policija je nakon postavljanja barikada zatvorila administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Prištinski mediji prethodno su preneli da su Jarinje i Branjak i dalje zatvoreni za saobraćaj, iako su barikade uklonjene.

Iz kosovske policije nije dogovoreno za Kohu kada će ti administrativni prelazi biti otvoreni.

Srbi na severu KiM 19 dana su bili na barikadama na severu KiM nakon protivpravnog hapšenja svojih sunarodnika i ulaska specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM.

09.52 Dokerti: Sada raditi na sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Britanski državni ministar za Evropu Leo Dokerti saopštio je da je zadovoljan zbog uklanjanja barikada na severu KiM i ocenio da je to važan korak u smanjenju tenzija. "Sve strane bi sada trebalo da pomognu u stvaranju klime pomirenja i rade na sporazumu o normalizaciji odnosa za dobrobit svih svojih građana", napisao je Dokerti na Tviteru.

09.23 Kurti: Džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su oni koji su na severu barikade "postavili, sami ih uklonili", preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Barikade se uklanjaju. U nedelju smo rekli da je pitanje dana kada će se ukloniti. Još bolje da se ovo uradi bez intervencije naše policije. Sami su postavili barikade, sami su ih uklonili", rekao je Kurti na novogodišnjem prijemu za novinare.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Prema njegovim rečima, džabe su se umorili oni koji su sami sebe blokirali. Kurti je zahvalio novinarima za izveštavanje, istraživanje, kritike, primedbe i sugestije koje su iznosili, ocenivši da je 2022. bila godina višestrukih kriza, ali da je Kosovo primer uspeha.

"Godina 2023. bi trebalo da bude godina pravde i još većeg razvoja privrede", poručio je Kurti.

Prema poslednjem saopštenju Nacionalnog centra za upravljanje granicom na Kosovu, na intenet stranici kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, granični prelazi Jarinje i Brnjak su i dalje zatvoreni, iako su uklonjene barikade na putevima koji vode do ova dva granična prelaza.

08.55 Fon Kramon: Razumna odluka suda za Pantića, fokus da bude na budućnosti

Izvestilac za tzv. Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ocenila je kao razumnu odluku suda da bivšem pripadniku kosovske policije Dejanu Pantiću preinači meru sa pritvora na kućni pritvor.

"To je bila odluka suda. Sudija je doneo odluku na osnovu procene zdravstvenog stanja optuženog i medicinskog izveštaja Euleksa. Tako da verujem ovoj odluci i smatram da je bila razumna odluka da se umesto policijskog odredi kućni pritvor. Postupak se nastavlja i Pantić će biti tretiran kao i svaki drugi optuženi“, dodala je Kramon, prenosi RTK.

Kada je reč o barikadama koje su Srbi bili postavili na severu KiM, ona nije želela da govori ko je kriv, Priština ili Beograd, ali je istakla da fokus treba da bude na budućnosti, a ne na prošlosti.

"Hajde da se bavimo drugim pitanjima, a ne prošlošću. Ono što nam je potrebno je da imamo neku vrstu posvećenosti da vidimo da su ljudi spremni da se dogovore i postignu kompromis“, podvukla je Fon Kramon.

Dodala je da su uklanjanje barikada pozdravili svi osim, kako je rekla, "Putina ili Rusije", koji, kako Kramon tvrdi, "uvek imaju interes da ometaju evropske integracije".

Kada je reč o tome da Kfor 20 dana nije intervenisao da barikade budu  uklonjene, Kramon je rekla da je možda postojao razlog zašto Kfor nije intervenisao. Ukazala je da je Kfor možda očekivao diplomatsko, odnosno civilno rešenje, a ne vojno, jer bi sve što bi dodatno eskaliralo situaciju bilo gore.

Tanjug AP/Hadi Mizban

 

Kramon smatra da je "krajnje nepotrebno i sramotno da su se putne barikade desile" i poziva da se gleda u budućnost i radi zajedno da takvih stvari u budućnosti ne bude.

Kada je reč o izjavi izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Politico.eu” o postizanju sporazuma Beograda i Prištine do marta sledeće godine, ona smatra da je to "ambiciozno očekivanje”.

"Nisam pročitala Lajčakovu izjavu. Mart mi deluje veoma ambiciozno. Ako je moguće, to bi bilo sjajno. Ni na koji način nisam protiv i podržala bih to svim silama. Ako je dostupno, to bi bilo fantastično. Biće nam potrebna politička volja“, naglasila je Kramon.

08.01 Nastavlja se uklanjanje barikada na severu KiM

Na severu Kosova i Metohije uklanjaju se barikade koje su postavili Srbi zbog hapšenja svojih sunarodnika i dolaska kosovskih specijalaca na sever KiM, prenosi RTS.

Odluci o uklanjanju barikada prethodio je razgovor Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon što su SAD i EU dale garancije da će zahtevi Srba biti poštovani i nakon što je uhapšeni Dejan Pantić stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

Predsednik Vučić juče je doneo i odluku o ukidanju povišene borbene gotovosti Vojske Srbije.

Srbi na severu Kosova i Metohije od 10. decembra su bili na barikadama, a uklanjanje barikada počelo je juče.

07.30 Lajčak: Važno je da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu

Nivo nepoverenja između dve strane veći je nego ikada ranije, tenzije su i dalje visoke, ali je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa, izjavio je predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

On je za Politiko kazao da je ono što je sada zaista važno to da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu. Lajčak je ukazao da krajnji rok u martu ima za cilj da naznači ozbiljnost postizanja sporazuma.

"Nadam se da se za nedelju dana nećemo suočiti sa još jednom krizom - ili možemo zaboraviti na normalizaciju", istakao je on. Lajčak smatra da je trenutni tajming idealan da se nađe rešenje, a ukoliko bi se propustio trenutak, spor bi, smatra, u tom slučaju mogao da se razvuče decenijama.

07.00 Hil za Euronews Srbija: Važno je iskoristiti zalet ka političkom rešenju za Kosovo, napori u tom pravcu posle praznika 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je važno da se posle januarskih praznika iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo. Hil je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" na TV Euronews Srbija rekao da misli da će se tada videti napori u tom pravcu i mnogo aktivnosti sa ciljem da se preduzmu potrebni politički koraci u procesu dijaloga, kako bi se pokrenuo napred.

"Ono što želimo da vidimo je politički put da se sve smiri, da se pretvori u jednu normalnu situaciju. To su veliki izazovi, a u međuvremenu imamo krizu", kazao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.

Euronews

Komentari (0)

Srbija