Politika

Veber: ZSO definisati revidiranjem sporazuma Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2023

-

12:10

Veber: ZSO definisati revidiranjem sporazuma Beograda i Prištine
Veber: ZSO definisati revidiranjem sporazuma Beograda i Prištine - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Nemački analitičar Bodo Veber, zagovornik "kosovske nezavisnosti" smatra da je problem sa formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji to što je EU izbegla da kroz dva potpisana sporazuma definiše njenu suštinu i da zato oni treba da se revidiraju, kao i da to pitanje mora da se reši kroz pregovore o "konačnom, sveobuhvatnom sporazumu".

On je u intervjuu za Albanijan post naveo da je problem i što je ZSO u "osnovi monoetnička", kao i da zbog toga sporazumi Beograda i Prištine moraju da budu "delimično revidirani, ako ne formalno, onda de fakto".

"Kada je potpisan sporazum 2013. godine i kada je Beograd u osnovi prihvatio nezavisno Kosovo, Zajednica srpskih opština je data kao simboličan gest Beogradu, kao nešto što bi Beogradu teoretski olakšalo da Srbima kaže da će ipak završiti na Kosovu.

Problem je što je EU izbegla da kroz dva sporazuma, jedan iz 2013. i drugi u avgustu 2015, definiše suštinu", naveo je Veber. On smatra da kako je dijalog klizio u krizu, ne samo da je pitanje Zajednice zaustavljeno, već je to i bio razlog zašto je dijalog zastao. "Da stvar bude gora, predviđeni monoetnički mehanizmi u sporazumu su u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno principom nediskriminacije. To znači, ne samo da se mora definisati pitanje Zajednice, njenih ovlašćenja, već će u suštini morati da budu dva sporazuma delimično revidirana, ako ne formalno, onda de fakto", rekao je Veber za Albanijan post.

Sve navedeno, po njegovom mišljenju, može da se uradi "samo u okviru pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu" za potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, koji "podrazumeva i formalno priznanje" takozvanog Kosova od strane Srbije.

Nemački analitičar smatra i da je propala politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se sa Srbima na Kosovu i Metohiji vodi direktno dijalog "odozdo prema gore" bez Srbije.

Komentari (0)

Srbija