Politika

NATO: Nismo dobili zvaničan zahtev sa Kosova za povećanje broja vojnika u KFOR

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2023

-

18:41

NATO: Nismo dobili zvaničan zahtev sa Kosova za povećanje broja vojnika u KFOR
NATO - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

NATO je danas saopštio da nije dobio nikakav zvaničan zahtev sa Kosova i Metohije za povećanje broja vojnika u svojoj misiji KFOR.

Neimenovani zvaničnik NATO je za Radio Slobodnu Evropu rekao da KFOR trenutno ima neophodne kapacitete da osigura bezbednost i slobodno kretanje za sve građane, na osnovu svog mandata.

"KFOR ostaje u potpunosti sposoban da ispuni misiju u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija", rekao je zvaničnik NATO-a, preneo je "Reporteri".

Ovakav stav sledi poziv premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji je zatražio da NATO poveća broj mirovnih trupa  posle nedavnih tenzija sa Srbijom.

Značajno povećanje NATO vojnika i vojne opreme poboljšalo bi bezbednost i mir na KiM i u celom regionu Zapadnog Balkana, kazao je Kurti za nemački list "Velt" 1. januara.

Upitan da li će NATO razmotriti eventualni zvaničan zahtev kosovske vlade za povećanje kapaciteta, zvaničnik NATO-a je rekao da je "svaka promena u prisustvu NATO-a zasnovana na određenim okolnostima i uslovima".

"Trupe KFOR-a pažljivo prate situaciju na terenu i u potpunosti su spremne da intervenišu ako su stabilnost, bezbednost i sloboda kretanja ugroženi", rekao je zvaničnik NATO-a.

Osvrćući se na poziv Kurtija, neimenovani zvaničnik je kazao da je NATO već decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je misija Kfora, sa skoro 4.000 vojnika, "najopipljivija demonstracija ove posvećenosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija