Politika

Kancelarija za KiM: Kurti pretnja stvaranju zone mira i saradnje na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2023

-

13:47

Kancelarija za KiM: Kurti pretnja stvaranju zone mira i saradnje na Zapadnom Balkanu
Kancelarija za KiM: Kurti pretnja stvaranju zone mira i saradnje na Zapadnom Balkanu - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno nastoji da se predstavi kao zaštitnik zapadnih vrednosti i da svoj "nasilnički karakter i politiku pred stranom javnošću kamuflira geopolitičkim frazama, iako je upravo on nesumnjivo najveći i najopasniji neprijatelj vrednosti slobode i ljudskih prava u regionu".

"Prava i jedina istina je da je Kurti personifikacija brutalnog despotizma i šovinizma, i kao takav je najveća pretnja uspostavljanju evropskih vrednosti i stvaranju zone mira i saradnje na Zapadnom Balkanu", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kako navode, Kurtijev šovinizam i ideologija mržnje nisu ničim izazvani i nisu reakcija ni na kakvu pretnju, "već su anahroni produkt mračne ideje Prizrenske lige koji je potpuno stran savremenom evropskom poimanju društva". 

"Od Kurtija se ne traži ništa drugo nego da Srbima na Kosovu i Metohiji, kao najugroženijoj nacionalnoj zajednici u Evropi i šire, omogući da postoje i da imaju individulna i kolektivna prava kakva su u savremenim demokratijama podrazumevana vrednost. Zapadni mediji bi, umesto što mu daju prostor za prolivanje patologije i zagađivanje javnog prostora, konačno trebalo da se zapitaju kakve to vrednosti brane kada prave pozitivan publicitet jednoj takvoj opasnoj individui poput Kurtija", navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija