Politika

Vučić: Šole pokazao da želi da čuje našu stranu, zahvalni smo što SAD insistiraju na sprovođenju dogovorenih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2023

-

11:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole pokazao poštovanje prema Srbiji i želju da čuje šta srpska strana ima da kaže i dodao da je svima jasno da je sve što se dešavalo na KiM bila posledica jednostanih poteza Prištine. 

"Šole je obrazovan, veoma inteligentan i izuzetno pronicljiv političar, čovek koji dobro razume prilike kako u svetu, tako i u regionu, a da li će Amerika promeniti svoj odnos prema KiM, neće i ne treba da imamo bilo kakve iluzije po tom pitanju", rekao je Vučić novinarima posle dodele nagrada autorima fotografija sa konkursa "Naša najlepša Srbija".

On je odgovarajući na pitanja o rezultatima sastanka sa Šoleom, koji je juče bio u poseti Beogradu, rekao da je iz ugla Srbije u razgovorima izdvojio nekoliko stvari o kojima je govorio. 

"Kako i koliko sam ja njega slušao kao predstavnika najmoćnije sile na svetu, verujte mi da je i on pokazao poštovanje prema Srbiji i želeo da sasluša ono što je Srbija imala da kaže", rekao je Vučić i napomenuo da dugo vodi zemlju i ne želi da daje lažnu nadu.

On je rekao da je dobra stvar da SAD želi da čuje šta Srbija misli, šta hoće i šta su očekivanja Srbije i Srba i dodao da se na tome zahvaljuje i ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu. 

"Pričali smo o pravima srpskog naroda. Ima jedna stvar koja je važna, koju ne moramo mi da govorimo, a koju svi oni znaju, a to je da je sve što je bilo jeste izazvano jednostranim potezima Prištine. Da nijedan incident, ni događaj ne postoji koji je Srbija izazvala, a koji je bio loš i negativan. Sve teme koje su bile nametane bile su nametnute od Prištine", ukazao je on. 

Dodao je i da dobar deo ljudi u svetu koji pokušava da sagleda situaciju na KiM ne može da zažmuri.

"To su neki pomaci, da ih tako definišemo i više bih rekao u taktičkom nego u stateškom smislu", zaključio je Vučić.

On je naveo da je zahvalan američkoj delegaciji koja je prilikom posete Prištini insistirala na sprovođenju dogovorenih sporazuma. Dodao je i da je sa delegacijom SAD juče razgovarao i o takozvanom francusko-nemačkom predlogu. 

"Ukazali smo na ono što smo odgovorili o tome u našem non pejperu, na to koje su nam crvene linije. Govorili smo i o ZSO. Očekujemo i zahvaljujemo se za to što je delegacija SAD insistirala na sprovođenju sporazuma, a 20. nas očekuje veliki sastanak sa (Miroslavom) Lajčakom. Videćemo kako to izgleda", rekao je on. 

"Sada je jasno za ZSO mora da bude formirana"

Vučić je izjavio da je sada potpuno jasno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana, ali da ne zna kako Priština misli da formira ZSO u skladu sa odlukom njihovog ustavnog suda, kao i da insistiranje na usaglašenosti tog pitanja sa ustavom tzv.Kosova obesmišljava razgovore.

"Kada insistirate na tome da nešto mora da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, onda se postavlja pitanje što smo uopšte pregovarali i o čemu smo mi uopšte pregovarali. Pregovore smo vodili upravo zato što znamo da to nije uopšte moguće postići u skladu sa pravnim aktima i zakonodavstvom jedne, druge ili treće strane", rekao je Vučić.

On je dodao da je i Dereku Šoleu  preneo da mu nije jasno kako Priština misli da na tim principima osnuje ZSO.

"Ne znam kako misle da nam objasne kako treba da izgleda ZSO, a pitanje o upravljačkom timu je pitanje pre svega za Srbe. Na kraju krajeva i za Albance, ne za nekog drugog, ali videćemo kako će to sve da teče. Neće biti jednostavno", rekao je Vučić.

Istakao je kako je dobro da je sada potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana.

"Na žalost, istog dana kada je otišao u Beč Aljbin Kurti je rekao da ga ne interesuje formiranje zajednice na etničkoj osnovi, zatim je izjavio da nije zadovoljan francusko-nemačkim planom, da bi onda juče rekao da u potpunosti prihvata taj predlog, što smo od početka svi znali, zato što je on zasnovan na svemu onome što oni hoće, a sve je prihvatio samo da bi izbegao prethodnu obavezu, a to je ZSO", naveo je Vučić.

Ocenio je da će biti teško i komplikovano pregovarati i da Srbija u tome nema saveznike, ali ni mnogo izbora. 

Predsednik je naglasio da su crvene linije za Srbiju bilo kakav oblik formalnog i neformalnog priznanja ili stupanje tzv. Kosova u članstvo UN.

"O tome ne želimo da razgovaramo, a to vam je sastavni deo plana. Sve ostalo je super. Ne kažemo da ćemo da prihvatimo, ali možemo da razgovaramo, da vidimo šta nudi Srbija, šta nudi neko drugi i šta mi možemo da očekujemo, jer postoje stvari o kojima možemo da razgovaramo", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija