Politika

Fajon: Dijalog Beograda i Prištine treba da počne što pre

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

12:54

Fajon: Dijalog Beograda i Prištine treba da počne što pre
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, rekla je danas, tokom boravka u Prištini, da Ljubljana podržava dijalog koji, kako je navela, treba da počne što pre.

"Počnite pregovore i razgovarajte o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekla je ona i dodala: 

"Ponudićemo podršku integraciji Kosova na bilo koji način. Verujem da će Kosovo sesti za sto i razgovarati, i, naravno, da će ti pregovori biti obavljeni u najkraćem mogućem roku", prenosi "Reporteri".

Ona je govorila i o liberalizaciji viza, za koje se očekuje da će da stupi na snagu u januaru 2024. godine, što, prema njenim rečima, otvara put Kosovu u EU.

"Čestitam svima na Kosovu na zajedničkom uspehu koji smo postigli u liberalizaciji viza. Ovo će biti dobar korak za članstvo Kosova u EU", rekla je Fajon na zajedničkoj konferenciji u Prištini sa ministarkom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Gervalom.

Gervala je rekla da je Fajon bila deo mnogih napora da se ostvare, kako je ocenila, "legitimni interesi Kosova".

Ona je kazala da je situacija u regionu i dalje komplikovana zbog rata u Ukrajini, ali i zbog "nerešenih pitanja između zemalja regiona".

Prema njenim rečima, Slovenija je važan zagovornik regiona Zapanog Balkana u sastavu EU.

Gervala tvrdi da "pretnje koje je Srbija ratom uputila regionu" zahtevaju zajednički odgovor, prenela je "Koha".

"Bez neophodnog mira i stabilnosti u našem regionu i bez Evrope koja ne obuhvata celu svoju teritoriju, izazovi će ostati isti. Naš region je u opasnoj fazi evropske istorije", rekla je Gervala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija