Politika

Vučić sa Pičom: Srbija posvećena očuvanju mira, formiranje ZSO je ključno pitanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2023

-

09:58

Vučić sa Pičom: Srbija posvećena očuvanju mira, formiranje ZSO je ključno pitanje
Vučić sa Pičom: Srbija posvećena očuvanju mira, formiranje ZSO je ključno pitanje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i upoznao ga sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, posebno na Kosovu i Metohiji.

"Naglasio sam da Srbija, kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svedoče i brojne inicijative regionalnog povezivanja čiji je pokretač upravo naša zemlja", napisao je Vučić na Instagramu buducnsotsrbijeav.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, naglasio da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti na Кosovu i Metohiji, što je pokazala u kriznim situacijima izazvanim jednostranim potezima Prištine. On je istakao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, u kojem ključnu tačku predstavlja bezbednost Srba na КiM. Takođe je ukazao na neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma.

Predsednik Vučić je, takođe, istakao da naša zemlja visoko ceni važnu ulogu КFOR u očuvanju mira, stabilnosti i zaštite Srba na КiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Vučić je na Instagramu je naglasio da za Srbiju ostaje ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodnim sporazumima, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta očekuje punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

On je naveo da je u razgovoru sa Pičom ukazao na sve veći broj incidenata i jednostranih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KiM.

Pič je, kako se navodi u saopštenju, rekao da Ujedinjeno Кraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije. Ovom prilikom sagovornici su istakli važnost prisustva КFOR kao garanta bezbednosti.

Čestitavši secijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova, Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Кraljevstva na podršci i finansijskoj pomoći koju pruža Srbiji, posebno u oblastima kao što su obrazovanje, otvoreni podaci i digitalizacija.

Vučić i Pič su razmenili mišljenja o bilateralnoj saradnji i ideje za njeno unapređenje, posebno u oblasti odbrane, energetike i nauke.

Brnabić sa Pičom o situaciji u regionu i svetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je danas razgovarala sa Pičom o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu.

Predsednica Vlade je izrazila opredeljenost Republike Srbije za nastavak unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Premijerka je posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovini usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 100 miliona evra ukupne vrednosti. Specijalni izaslanik Pič je potvrdio opredeljenje UK da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane.

Sagovornici su se složili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije, dok je Pič naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, predsednica Vlade je ponovila da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Dodatno je istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je ponovio opredeljenje Velike Britanije za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London, u tom kontekstu, podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU, tako i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Premijerka Brnabić je informisala sagovornika o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa.

Predsednica Vlade je, takođe, čestitala specijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova.

 

Komentari (0)

Srbija