Politika

Vučić na panelu u Davosu: Pomalo sam pesimista kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

16:53

Vučić na panelu u Davosu: Pomalo sam pesimista kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU
Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone - Copyright Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu "Širenje evropskog horizonta" koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i poverenje u regionu prema EU opalo.

"Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU", rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

"Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari", naglasio je predsednik Srbije

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

"U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

"Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro", dodao je Vučić. 

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

"Evropa je bila stabilnija dok je Merkel bila na vlasti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Davosu, u okviru Svetskog ekonomskog foruma, na panelu "Widening Europe's Horizons - Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena?".

Vučić je tom prilikom istakao da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel. On je rekao i da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na sve zemlje regiona.

"To je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima sa evropskim liderima", rekao je on.

Na panelu, u Kongresmom centru Foruma, učestvuju i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.

Panel moderira glavni i odgovorni urednik Politico za Evropu Đamil Anderlini.

Vučić sa tim panelom završava trodnevno učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Evropska politička zajednica je međuvladina organizacija za političke i strateške diskusije o budućnosti Evrope, a čine je 44 evropske države, kao i predstavnici EU.

Osnivanje Evropske političku zajednice predložio je predsednik Francuske Emanuel Makron i u toku francuskog predsedavanja Savetom EU Makron je zvanično predstavio projekat na sastanku Evropskog saveta koji je održan 23. i 24. juna 2022. godine.

Makron je tada rekao da je cilj projekta da obezbedi platformu za koordinaciju politike među evropskim državama i podstakne politički dijalog i saradnju u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija