Politika

Eskobar: Ima razloga za optimizam kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

22:03

Eskobar: Ima razloga za optimizam kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je video neke pozitivne reakcije i u Beogradu i Prištini na aktuelni plan za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da se nada postizanju dogovora.

"Još smo na samom početku. Ali vidim neke pozitivne reakcije iz obe prestonice. Stvarnost je da u sadašnjoj krizi za Europu nije dobra ideja da održava zamrznuti sukob unutar svojih granica. Ono što mi radimo je da koristimo ovaj predlog kao platformu za pronalaženje rešenja koje bi funkcionisalo za obe zemlje. A to su rešenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam", rekao je Eskobar za HRT.

Govoreći o reakcijama Prištine na predlog sporazuma sa Beogradom, Eskobar je rekao da i političari na tzv. Kosovu imaju određene zabrinutosti, ali je izrazio nadu da će dogovor biti postignut.

"Oni imaju svoje brige. Mislim da tu još imamo posla, ali verujem da ćemo doći do cilja. Kosovo ima punu podršku SAD, dobar je partner i tu ne vidim nikakve sumnje, mislim da ćemo doći do onoga što želimo'', rekao je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan posetio je danas Zagreb gde je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o nastavku bilateralne saradnje, stabilnosti jugoistoka Evrope i stanju u regionu.

Eskobar je posetom Zagrebu završio regionalnu turneju, tokom koje je posetio Beograd i Prištinu, kao deo delegacije koju je predvodio specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Komentari (0)

Srbija