Politika

Brnabić sa Radnom grupom za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha: Akcenat na zameni uređaja za grejanje

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

18:40

Brnabić sa Radnom grupom za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha: Akcenat na zameni uređaja za grejanje
Brnabić sa Radnom grupom za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha: Akcenat na zameni uređaja za grejanje - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je danas Radnom grupom za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha, na kojoj su usaglašeni naredni koraci kako bi ovaj problem bio rešen u najkraćem mogućem roku, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Premijerki je predstavljen Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa Akcionim planom u kojem je kao osnovna tačka navedeno neophodno smanjenje emisija u sektoru energetike, stacionarnih postrojenja za sagorevanje, saobraćaja, velikih industrijskih postrojenja i poljoprivrede. 

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović precizirala je da ukupni investicioni troškovi za sprovođenje ovog programa iznose oko 2,6 milijardi evra, dok je za sprovođenje Akcionog plana od 2022. do 2026. godine potrebno izdvojiti oko 2,1 milijardi evra.

Radna grupa je konstatovala da akcenat mora biti na zameni uređaja za grejanje gde god to bude moguće, a posebno u najvećim i najzagađenijim gradovima, širenje mreže povezivanja na daljinsko grejanje, dok će Ministarstvo za javna ulaganja podsticati građane koji nemaju te mogućnosti da se greju na manje zagađujuće načine jer će, kako je rečeno na sastanku, u suprotnom biti teže rešiti problem zagađenja. 

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Članovi Radne grupe su konstatovali da je na gradskim ulicama mali broj eko-vozila i automobila sa ugrađenim katalizatorom i da taj broj treba povećati.  

Na sastanku je zaključeno da je izuzetno važno da državne institucije i lokalne samouprave intenzivno rade na sprovođenju aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i da medijskim kampanjama informišu javnost o značaju primene odgovarajućih energenata za grejanje poput peleta i biomase, i u borbi protiv zagađenja vazduha.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija