Politika

Dačić: Rukovodimo se isključivo interesima kada tretiramo pitanje sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euractiv.mondo.rs

26/01/2023

-

09:43

Dačić: Rukovodimo se isključivo interesima kada tretiramo pitanje sankcija Rusiji
Dačić: Rukovodimo se isključivo interesima kada tretiramo pitanje sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u Evropskoj uniji jedan od glavnih spoljnopolitičkih ali i unutrašnjih prioriteta Srbije, naglasivši da je za Srbiju trenutno najvažnije državno pitanje Kosova i Metohije i nastavak intenzivnih razgovora sa svim međunarodnim predstavnicima o budućim rešenjima.

Kada su u pitanju sankcije Rusiji, ministar spoljnih poslova rekao je u intervjuu za Euractiv Srbija da se Srbija rukovodila, pre svega procenom onoga što je u njenom interesu.

"Mi osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim forumima, a sasvim drugo je da li ćemo uvoditi sankcije Rusiji. To nije pitanje vremena ili nekog roka, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa. Njima se isključivo rukovodimo kada tretiramo pitanje sankcija Rusiji", podvukao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pristupala zapadnim sankcijama jer je "procenila da to neće biti u njenom interesu".

"Ukoliko se nešto bude promenilo, na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka tome da se prilagodi, jer ćemo u svakom trenutku dobro da procenimo koja je odluka najbolja za našu ekonomiju, za naš položaj u svetu i pre svega šta je najbolje za građane Srbije", dodao je.

Dačić je članstvo u EU nazvao "prioritetom za Srbiju", ali je ujedno i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

"Priča koju često čujemo da bi zemlje Balkana mogle da pravi probleme iznutra ako bi bile u EU, više deluje kao izgovor za to što je u samoj evropskoj organizaciji opalo raspoloženje za dalje proširenje. To je pitanje koje ne donosi glasove evropskim političarima i oni ga zbog toga stavljaju u drugi plan", rekao je Dačić.

Komentari (0)

Srbija