Politika

Žigmanov o odnosima Srbije i Hrvatske: Važno nastaviti susrete, ali i rešavati pitanja koja opterećuju

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

12:05

Žigmanov o odnosima Srbije i Hrvatske: Važno nastaviti susrete, ali i rešavati pitanja koja opterećuju
Tomislav Žigmanov - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

veličina teksta

Aa Aa

Sazrela je svest da je potrebno sarađivati kada su institucionalni odnosi Srbije i Hrvatske u pitanju i da postoji visoka spremnost da se to i ostvari, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Za samo mesec dana došlo je do tri susreta između srpskih i hrvatskih zvaničnika na visokom nivou, a tim povodom Žigmanov je kazao da je važno da idemo ka tome da se ne samo susrećemo, već i da se rešavaju pitanja koja opterećuju.

Jučerašnji sastanak je potvrdio da je reč o ozbiljnom procesu koji ima stalnost kada je u pitanju komunikacija, rekao je Žigmanov za RTS, dodajući da je razgovor bio otvoren, mada je bilo i razlika, što je i očekivano.

"To mislimo da je najvažnije u procesu, da postoji garancija da će stalnost sastanaka, susreta Srbije i Hrvatske, biti nastavljena, da se ide ka tome da se ne samo susreće, već i rešavaju pitanja koja opterećuju", rekao je Žigmanov.

Jedno od najtežih pitanja je, ističe, pitanje 1.800 nestalih, a poslednjih godina nije bilo pomaka na tom polju.

"Hrabri da će se za stolom i to pitanje ponovo aktuelizovatizi, sa idejom da se učine pomaci kada je u pitanju otkrivanje mesta gde su pokopani, kako bi se žrtve mogle na primeren način sahraniti i da im najbliži iskažu pijetet", naveo je ministar.

"Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije su evrointegracije, okruženi smo sa četiri članice EU, a jedna od njih je i Hrvatska. Pozicija i iskustva Hrvatske mogu biti od koristi i za naše evrointegracije. Obradovani smo, jer se prostor saradnje dve vlade proširuje", rekao je Žigmanov.

Govoreći o saradnji manjinskih zajednica, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Žigmanov je rekao da će se sastajati u tehničkom formatu, kako bi definisali sadržaje koje će realizovati - obogaćivanje saradnje na poljima kulture, obrazovanja, ali i političkog života dve zajednice.

"Učinićemo sve kada je u pitanju ne samo saradnja dve države, već i dva naroda, u domenu naših moći. U našem interesu je da se ukupna situacija relaksira i da posvedočimo prema javnosti da saradnja nema alternativu", rekao je Žigmanov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija