Politika

Zeman: Namerno sam se izvinio u Pragu, nastojao sam da Češka opozove priznanje Kosova, Vučić: Saglasni u osudi invazije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2023

-

13:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Češče Miloš Zeman, koji boravi u poseti Beogradu, izjavio je danas da je pre dve godine, namerno u Pragu, rekao da se izvinjava što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije.

"Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam izgovorio u Beogradu, moglo bi da deluje na neki način. Ni češki političari, ni češki mediji ono što sa rekao nisu napadali", rekao je Zeman. 

On je rekao da je on lično nastojao da Češka opozove priznanje Kosova.

"Podsećam da je svojvremeno češki parlamet svojim rešenjem pozvao vladu da ne prizna Kosova. Nažalost, politička situacija se promenila, takva je demokratija, i prevagnule su snage koje su priznale, a ja nisam diktartor već demokratski izabrani predsednik", rekao je on.  

Međutim, dodao je, niti on niti njegov prethodnik Vaclav Klaus nisu dali saglasnost da se imenuje češki ambasador u Prištini. 

"Pozdravio sam i činjenicu da se Hašim Tači nalazi u istražnom pritvoru i da se u Hagu nalazi još jedan od čelnika OVK koji je dobio 26 godina zatvora", dodao je on.

Zeman je rekao da cenim to što je Srbija osudila rusku agersiju u Ukrajini, jer se "ne može dozvoliti da bilo koja zemlja bez ikakvog razloga napadne svog suseda". 

On je rekao da je razgovarao sa predsedikom Kine i dodao da bi Kina mogla da odigra ulogu u kreiranju mira. Daodao je i da ulogu medijatora mogala imati i Turska koja se založila na sporazumu oko izvoza žitarica. 

Vučić: Saglasni u osudi upada Rusije u Ukrajinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su on i Zeman saglasni kada je reč o osudi upada i invazije ruskih snaga na Ukrajinu.

"Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, slaćemo i dalje humanitarnu pomoć Ukrajini. Srbija je jedina koja nije uvodila sankcije Ruskoj Federaciji i lako je to moguće objasniti s obzirom na teritorijalni integritet naše zemlje i iskustava sa sankcijama", rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i poštuje Rezoluciju UN.

"Moje pitanje a što ne poštuju Rezoluciju UN 1244, pitam to predstavnike četvorke i petorke koje dolaze u Beograd, očekivanja da Srbija poštuje sve rezolucije, samo da ne poštuju onu koja se tiče Srbije", rekao je Vučić. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Upitan o izjavi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Srbiji Kosovo oteto i da su to učinili oni i međunarodna zajednica, on je rekao da nije pažljivo video i da bi voleo bih sasluša celu izjavu Milanovića.

"Rekao sam pomalo u šali i Zemanu i njegovoj delegaciji da kada neki dođu u zemlju i kada traže da poštujemo nešto što bi i oni trebalo da poštuju i pitam ih koji od sporazuma želite da poštujete dobijete ćutanje ili arogantniji odgovor vi znate da to nije relanost ili ako hočete da gledate u budunost zaboravite papire. Pažljivo ću pogledati izjavu predsednika Hrvatske", rekao je Vučić.

Predsednik Češke Miloš Zeman danas je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zahvalio srpskom narodu na saradnji i dosadašnjoj podršci češkom narodu i poručio da, kada je reč o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, veoma ceni što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Zeman je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije da veoma ceni to što će jedna ulica u Beogradu po njemu, pothumno, dobiti ime, kao i da je ponosan na što je dobio najviša odlikovanja u Srbiji. Podsetio je da je i Vučić dobio najviše odlikovanje Češke Republike - Belog lava.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Razgovarali samo o bilateralnoj saradnji, imamo uspešnu poslovnu razmena, kao i međunarodnu saradnja, želim da podsetim da sam pre oko dve godine, u vreme posete Vučića Pragu, rekao da se izvinjavam što je Češka, iako poslednja država NATO, dala saglasnost za bombardovanje Srbije. Zamolio sam da mi se oprosti što sam to u životu uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu, jer da sam to rekao u Beogradu, to bi drugačije delovalo", kazao je Zeman.

Zeman je dodao da češki političari i mediji nisu napadali to što je rekao. "Cenim što je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu, jer ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda", rekao je Zeman.

Zemanu ulica u Beograd

On je rekao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata.

"To su ulaganja u namensku industriju o čemu razgovaramo, a danas ćemo u Beogradu otvoriti obnovljenu Češku kuću. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji ni Ukrajini, ali ćemo prodavati mnogima drugima", rekao je Vučić.

On je poručio da je Zeman učinio veliku čast svojom posetom Beogradu.

"Teško da poznajem nekog ko ima takvu popularnost u jednoj zemlji kao što predsednik Zeman ima u Srbiji, a to je zato što je pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, on je pokazao kako veliki i hrabri ljude mogu da prave istoriju i srpski narod i građani Srbije to što je rekao nikada neće zaboraviti, beskrajno hvala njemu i češkom narodu", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao daće Zeman dobiti ulicu u Beogradu.

"Moja ideja je da predsednik Zeman dobije ulicu u Beogradu, o tome će odlučiti Skupština grada, ali o tome nećemo raspravljati u narednih 30 godina, jer se naziv uliza dodeljuje posthumno", rekao je Vučić. 

Vučić: Trgovinska razmena uvećana tri puta

Vučić je izjavio da je u prethodne dve godine trgovinska razmena sa Češkom uvećana tri puta, odnosno da je u 2022. godini bila 1,7 milijardi evra, kao i da se nada da će možda već u 2023. godini premašiti dve milijarde evra. On je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja deklracije rekao da ima dosta projekata na kojima se radi sa Češkom.

"Teškim radom smo uspeli ne mali broj prepreka da savladamo. Uspeli smo da obezbedimo prostor za češku kuću, koje će biti stecište za okupljanje ne samo Čeha, već i svih ostalih. Mesto za sastanke i privredne kontakte. Uspeli smo to da završimo i ponosan sam na to", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima planiraju se brojni projekti u različitim oblastima.

"Postoje fabrike koje hoće da ulažu u našu namensku industriju. Vidim da je reč mir u svetu zabranjena, više ni misice kada odu na takmičenje ne smeju da kažu da su za to. U španskoj ligi su prvo iznosili transparente 'peace' (mir), e onda su to ukinuli posle dva kola i stavili ukrajinsku zastavu. Pošto je to tako, srpska namenska ulaganja imaće mnogo ulaganja, ali i promena da bismo prodavali oružje. Ne prodajemo oružje Ukrajini ni Rusiji, ali ćemo drugima. Zato nam je dobra saradnja sa Češkom", rekao je on.

Dodao je da Srbija sarađuje sa Češkom i u vezi sa nekretninama, saobraćajem, tramvajima i mnogim drugim stvarima i da će doći do napretka i u trgoviskoj razmeni.

Inače, predsednici Srbije i Češke potpisali su danas, u Palati Srbija, deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma" u Beogradu. Češki dom će biti centar čeških agencija u Srbiji i služiće za potrebe češke manjine.

Komentari (0)

Srbija