Politika

Orlić za Euronews Srbija uoči sednice Skupštine Srbije o Kosovu: Videćemo da li smo izgradili nacionalno jedinstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

13:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počinje sutra i očekuje se da će da traje duže od jednog dana. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić uoči njenog održavanja u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je ovo nova šansa da Srbija isakže koliko joj je važno pitanje Kosova i Metohije tako što će da pokaže nacionalno jedinstvo.

"Biće ovo nova prilika da vidimo da li smo uspeli da izgradimo nešto novo kada je u pitanju državno jedinstvo. Na osnovu prethodne sednice i reakcija koje daju za medije različiti pripadnici opozicionih grupa, vidi se da će to za neke od njih da bude prilika za ličnu promociju. Bilo bi važno da neki, koji do sada nisu pokazali spremnost, sada ipak pruže podršku državnoj politici. Dobro bi bilo da to sada učine i da se zauzmu za svoju zemlju. Neka iskažu spremnost da se odazovu pozivu na nacionalno jedinstvo koje je predsednik Vučić uputio svima", rekao je Orlić za Euronews Srbija.

Kako je objasnio, presednik Vučić će sutra da predstavi ne samo sadržaj izveštaja o pregovaračkom procesu sa Prištinom, već će i da govori o svim važnim pitanjima koja se tiču Kosova u ovom trenutku, ali i o onome šta će nas čekati u budućnosti. 

Upitan hoće li predsednik sutra predstaviti plan koji je međunarodna petorka donela u Beograd i predstavila državnom vrhu, Orlić nije precizno odgovorio, ali je naveo da je o ovom pitanju predsednik već govorio u javnosti.

"O toj inicijativi je već otovoreno govorio presednik Vučić. Saopštio je javnosti šta su pitanja sa kojima se suočavamo, šta su potencijalni problemi. I na samoj sednici govoriće o svemu tome, kao i o svemu drugom", rekao je Orlić.

Ponovio je da bi za Srbiju bilo značajno da poslanici sutra pokažu nacionalno jedinstvo kad je u pitanju tema KiM, ali navodi da dosadašnja praksa ukazuje na to da ne treba da bude previše optimističan oko toga.

"Bilo bi dobro da to jedinstvo pokažemo, ali na osnovu dosadašnjeg ponašanja pojedinaca, očigleno bi bilo previše očekivati da to jedinstvo pokažu. Oni su valjda već najavili da svi njihovi poslanici uđu u novi obračun sa predsednikom. Planiraju i neke nerede ispred Skupštine, pozivaju i svoje aktiviste i navijače ili hulgane. Pitanje je šta oni tako žele da postignu. Ništa to dobro i pametno ne donosi našoj državi. Bilo bi dobro da se sutra pokaže drugačija slika, ali kako će da izgleda, zavisiće od svakog od nas pojedinačno", rekao je Orlić.

O navodima koji su se pojavili u jasnosti u vezi sa tim da SNS za sutra priprema podrške ispred Skupštine, Orlić kaže da je u pitanju dezinformacija.

"To nije isitina. Lagali su sve. Pokazalo se da lažima ne možete da parirate ozbiljnoj politici. Kada govorimo o KiM, o tome najbolje govori jednoglasna podrška građana koji tamo žive", rekao je Orlić.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sara

01.02.2023 14:22

Vaše nacionalno jedinstvo sastoji se od toga da opozicija prihvati vaš stav o Kosovu, hajde malo za promenu uvažiti vi predlog većine opozicionih stranaka da odbijete ultimatum zapada.

Srbija