Politika

Poslanici nastavljaju pretres o pravosudnim zakonima

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

10:29

Poslanici nastavljaju pretres o pravosudnim zakonima
Poslanici nastavljaju pretres o pravosudnim zakonima - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama i javnom tužilaštvu.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva.

Ministarka pravde Maja Popović je, obrazlažući zakone pred poslanicima, rekla da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava, u oblasti pravosuđa, koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara 2022.

Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

Na dnevnom redu su 32 tačke dnevnog reda, a pored pet pravosudnih zakona, tu su i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Pred poslanicima su i izmene Zakona o Ustavnom sudu, izmene Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pored toga, poslanici će raspravljati i o davanju garancije države za kredite Javnog preduzeća “Srbijagas” i regulisanju obaveza Srbije prema MMF-u.

Na dnevnom redu je i više međunarodnih sporazuma, kao i izbor stalnog sastava Republičke izborne komisije.

Olenik podneo 500 amandmana na pravosudne zakone

Samostalni poslanik Aleksandar Olenik podneo je oko 500 amandmana na pet pravosudnih zakona o kojima se danas raspravlja.

Olenik je za Tanjug rekao da je amandmane podneo jer, prema njegovoj oceni, suština predloženih zakona jeste da se “jedan način političkog uticaja zatvori, a da se otvori novih pet”.

“Hoćemo da sprečimo formalizaciju političkog uticaja. Do sada je skupština imala uticaj na izbor sudija i tužilaca, to će sada imati političke partije preko istaknutih pravnika”, tvrdi Olenik.

Na pitanje da li je mogao sa manjim brojem amandmana da pokuša da popravi zakone, Olenik smatra da je taj broj amandmana bio “minimum” i da je, kako kaže, trebalo da ih bude još više.

“Nema pravosudnog budžeta, nema pravosudne policije...Ima još mnogo toga”, rekao je Olenik.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o setu pravosdunih zakona koji se donose radi usklađivanja sa izmenjenim Ustavom u oblasti pravosuđa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija