Društvo

Nastavak sednice Skupštine Srbije o setu pravosudnih zakona sutra

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2023

-

20:24

Nastavak sednice Skupštine Srbije o setu pravosudnih zakona sutra
Nastavak sednice Skupštine Srbije o setu pravosudnih zakona sutra - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o setu pravosudnih zakona nastaviće sutra.

Ministarka pravde Maja Popović je tokom rasprave podsetila na reformu pravosuđa u vreme vlasti Demokratske stranke koja je koštala 44 miliona evra.

U polemici sa šefom poslaničke grupe DS Zoranom Lutovcem, Popović je podsetila da je ta stranka radila na “čuvenoj reformi” u kojoj je, kaže, 836 sudija ostalo bez posla u jednom danu.

“Među tim ljudima su mnogi moji prijatelji. Nakon tih događaja mnogi su oboleli od najtežih bolesti, a neki su i preminuli. Budite sigurni da takve reforme pravosuđa nikada neće biti i sudije i tužioci neće ostati bez posla”, rekla je Popović.

Trudiće se, kaže, da se proširi akt o sistematizaciji radnih mesta u sudovima i tužilaštvima i da se obezbedi dovoljan broj sudija i tužilaca imajući u vidu povećan broj predmeta.

“Poznajem i koleginicu (Snežanu) Malović i znam gde radi. Niti je uhapšena, niti je lustrirana i dalje obavlja posao u pravosuđu. Nemam ništa protiv, ja sam protiv lustracije, ali treba razmisliti da li neko ipak treba da plati štetu državi zbog svih akivnosti tokom te reforme pravosuđa”, rekla je Popović.

 Lutovac je rekao da danas u Srbiji umesto vladavine prava postoji “vladavina nad pravom” i upitao da li neko veruje u nezavisnost sudija i samostalnost tužioca.

“Ne veruje niko u Srbiji, pa same sudije ne veruju u svoju nezavisnost, a shodno tome ni građani. Postoje ozbiljne demokratije koje se nazivaju sudokratije gde sudovi ne prezaju da kontrolišu predsednika da mu uđu i pretresaju stan ili kuću. Ovde niko ne može ni da pomisli to”, rekao je Lutovac.

On je ocenio da postoji problem političke kulture i dodao da je referendum o promeni Ustava raspisala jednostranačka skupština, da formalno-pravno to nije moglo da ne uspe jer nije bilo cenzusa, ali nije moglo suštinski da uspe.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov prokomentarisao je da to što ministarka pravde radi “ne valja ništa” i pozvao je da “čuje kako se reformisalo pravosuđe u vreme DS”.

“Sad ćete da čujete kako se reformiše pravosuđe. Evo, stigne vam dopis lokalnog odbora, potpisali predsednik opštinskog odbora DS i predsednik skupštine opština i onda kaže - povučen, miran, vredan, simpatizer stranke, sa strane gledano, nekorumpiran. Odbacivao sve krivične prijave funkcionerima DS u Vlasotincu…”, pročitao je Jovanov.

Piše za tog kandidata da je “siguran glas”, rekao je Milanko Jovanov i upitao da li su to ti kapilarni glasovi koje sada upravo oni zameraju Srpskoj naprednoj stranci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija