Politika

Popović: Ustavna reforma je samo prvi korak ka nezavisnosti

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

12:22

Popović: Ustavna reforma je samo prvi korak ka nezavisnosti
Maja Popović - Copyright Ministarstvo pravde

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da su Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaštva (VST) u Srbiji osnovani radi jačanja vladavine prava i postizanja ravnoteže između političkih vlasti i pravosuđa.

"Ustanovljavanje sudskog saveta predstavlja jaku garanciju nezavisnosti sudstva i osnov za njegovu institucionalnu reformu, jer se time štite osnovna svojstva podele vlasti: ravnoteža i odgovornost", istakla je ministarka na međunarodnoj konferenciji u Rimu na temu "Uobličavanje sudskih saveta u susret novim izazovima".

Popović je tom prilikom predstavila ustavna rešenja o sastavu VSS, položaju njegovih članova i načinu njihovog izbora, ulozi i ovlašćenju ovog saveta, kao i mehanizmima koji će omogućiti efikasno vršenje njegove nadležnosti.

"Ustavna reforma samo je prvi korak, a prave reforme u pravcu jačanja nezavisnosti sudstva i vladavine prava ne može biti bez kvalitetnih pravosudnih zakona", naglasila je u svom izlaganju ministarka pravde, najavljujući dalji rad na donošenju zakona.

Međunarodnu konferenciju, koju je organizovala Venecijanska komisija u saradnji sa Univerzitetom La Sapijenca u Rimu i Univerzitetom u Barseloni, otvorili su ministarka pravde Republike Italije Marta Katabrija i specijalni predstavnik Venecijanske komisije Ðani Bukikio.

Cilj održavanja konferencije je pronalaženje odgovarajuće ravnoteže između nezavisnosti i odgovornosti sudskih saveta, putem analize nacionalnih zakonodavstava država članica Saveta Evrope i rešenja koja se tiču njihovog sastava, izbora članova i trajanja njihovih mandata.

Komentari (0)

Srbija