Politika

Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije u dijalogu o KiM

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

17:50

Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije u dijalogu o KiM
Dačić: SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije u dijalogu o KiM - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu, posle Molitvenog doručka, da SAD pozdravljaju konstruktivan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića u dijalogu o KiM.

Dačić je rekao da je glavni događaj za njega tokom posete bio razgovor sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

"Sada se nalazimo u kritičnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine kada imate, s jedne strane, Beograd koji ima konstruktivnu ulogu i s druge strane Prištinu, i kako na to gledaju svetske sile. Zato mislim da mogu da iskažem potpuno zadovoljstvo onim što sam čuo u Vašingtonu, a to je da svi pozdravljaju stav predsednika (Aleksandra) Vučića, ocenjuju ga konstruktivnim i odgovornim, a taj stav je jasno definisanje šta mi ne prihvatamo, odnosno šta mislimo da su crvene linije, a to je pre svega ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, ali i stav da ZSO nije nešto o čemu treba pregovarati, nego nešto što bi trebalo prvo uraditi", rekao je Dačić.

On je dodao da smo posle dugo godina došli u situaciju da niko sada Beograd ne označava kao prepreku u razgovorima i pregovorima, nego da su kritike usmerene pre svega ka Aljbinu Kurtiju. 

"Naše je uverenje da Kurti ne želi ZSO i da se on protivi bilo kakvom mirovnom dogovoru. Stoga je uloga Srbije veoma značajna i to su najvažniji rezultati ove posete. Da vidimo koliko se promenila pozicija SAD", rekao je Dačić.

Molitveni doručak održava se svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD. Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja. 

Ove godine specijalni gost skupa bio je jordanski kralj Abdulah Drugi.

Dačić: Scene u skupštini nanose veliku štetu Srbiji

Dačić je danas osudio i ponašanje pojedinih opozicionih stranaka tokom sednice Skupštine Srbije ističući da bi one trebalo da budu opozicija vladajućim strukturama, a ne državnim interesima Srbije.

On je novinarima nakon Molitvenog doručka u Vašingtonu rekao da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio odgovoran, sveobuhvatan i da je dao odgovore na sva pitanja koja zanimanju građane i narodne poslanike. 

Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Vučića uoči sednice Narodne Skupštine, jer svi znaju da će predsednik Srbije Vučić biti izložen velikim unutrašnjim i spoljašnjim pritiscima.

"Današnje scene koje su se mogle videti unutar Skupštine nanose veliku i duboku štetu Srbiji i njenim interesima, a to je da narod bude jedinstven", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija